Connect with us

Nieuwste

Gemeente wil Oekraïense vluchtelingen weg met dwangsommen

Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Twenterand in Overijssel wil een tijdelijk vluchtelingenkamp voor Oekraïners opdoeken. Daarom staan ze dinsdag in de rechtbank. Hoewel de gemeente nog niet besloot over een vergunning, zette een groep burgers een tijdelijk vluchtelingenkamp op.

De advocaat van de initiatiefnemers zegt dat er ondertussen veertig vluchtelingen op het terrein wonen. Ze wonen in enkele stacaravans die daar zijn neergezet door een groep burgers. Het gaat om het domein van een van hen. De groep vroeg een vergunning aan, maar de gemeente wil het kamp weg totdat er een beslissing is.

Dwangsommen

De gemeente eist dat het kamp binnen de twee dagen ontruimd is. Ze legden daarom een last onder dwangsom op. De groep stapte naar de rechter om de maatregel te schorsen. Een termijn van twee dagen is immers veel te kort, vinden zij. De rechter gaf hen gelijk. Nu bekijkt de rechter of de schorsing mag blijven gelden. De kans bestaat dat de schorsing deels wordt opgeheven en dat het kamp binnen enkele weken toch weg moet.