-

Nieuwste

Europa betaalt grootste deel wederopbouw Oekraïne

stad in puin

De Europese Unie zal een solidariteitsfonds oprichten om de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog te betalen. Vanuit Brussel kregen de lidstaten te horen dat zij het grootste deel zullen moeten betalen. De Europese Commissie zal een instrument in het leven roepen om tegemoet te komen aan de langetermijnbehoeften van het land.

Het instrument is gebaseerd op de coronaherstelfondsen van de lidstaten. In overleg met Oekraïne voorziet het fonds geld voor hervormingen. Europa kan nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat, omdat de oorlog nog volop aan de gang is.

De EU-ambassadeurs kregen wel alvast te horen dat het gaat om honderden miljarden euro’s over verschillende decennia.

Vooral infrastructuur en bedrijven

Het geld komt er vooral om de infrastructuur in Oekraïne te herstellen, alsook om openbare diensten te ondersteunen. Alleen al om lopende lonen en andere kosten te dekken heeft het land 4 tot 7 miljard euro per maand nodig.

De Europese Commissie wil ook bedrijven steunen. Een derde van de bedrijven in het land in oorlog is compleet stopgezet en bijna de helft heeft de productie verminderd. Vooral de landbouw is heel zwaar getroffen en dat is precies een van de belangrijkste economische activiteiten.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder