Connect with us

Nieuwste

Europa betaalt grootste deel wederopbouw Oekraïne

stad in puin

De Europese Unie zal een solidariteitsfonds oprichten om de wederopbouw van Oekraïne na de oorlog te betalen. Vanuit Brussel kregen de lidstaten te horen dat zij het grootste deel zullen moeten betalen. De Europese Commissie zal een instrument in het leven roepen om tegemoet te komen aan de langetermijnbehoeften van het land.

Het instrument is gebaseerd op de coronaherstelfondsen van de lidstaten. In overleg met Oekraïne voorziet het fonds geld voor hervormingen. Europa kan nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat, omdat de oorlog nog volop aan de gang is.

De EU-ambassadeurs kregen wel alvast te horen dat het gaat om honderden miljarden euro’s over verschillende decennia.

Vooral infrastructuur en bedrijven

Het geld komt er vooral om de infrastructuur in Oekraïne te herstellen, alsook om openbare diensten te ondersteunen. Alleen al om lopende lonen en andere kosten te dekken heeft het land 4 tot 7 miljard euro per maand nodig.

De Europese Commissie wil ook bedrijven steunen. Een derde van de bedrijven in het land in oorlog is compleet stopgezet en bijna de helft heeft de productie verminderd. Vooral de landbouw is heel zwaar getroffen en dat is precies een van de belangrijkste economische activiteiten.