Connect with us

Nieuwste

Bedrijf Bas Smit sluit vanwege overlast, seksisme en druggebruik

Bas Smit

Bas Smit maakt maar wat graag publiciteit voor zijn bezorgdienst Zapp in Amsterdam. Buren zijn minder enthousiast over de zaak die dag en nacht open is. Het regent klachten over luidruchtige bezorgers en druggebruik. Dat meldt Het Parool. Een buurtbewoner getuigt: “De situatie is onleefbaar geworden en er hangt een dreigende sfeer.”

Omwonenden zijn de 24-uurs bezorgdienst spuugzat. Er zijn rond de honderd meldingen vanwege overlast. Een van de buren onthult dat hij letterlijk slapeloze nachten heeft sinds de komst van het bedrijf van Bas Smit.

Bedreigingen

Een buur vertelt aan Story: “Het bedrijf zit er sinds mei vorig jaar. Het was meteen raak. Veel overlast, een vervuilde straat, intimidaties naar bewoners toe en zelfs bedreigingen. Vooral ’s nachts was er veel lawaai en harde muziek.”

Ondertussen is de situatie ronduit onleefbaar. “Er hangt een dreigende sfeer. Niet de omgeving waaraan je je kinderen wilt blootstellen.” Ook roken de medewerkers, waaronder ook leidinggevenden, regelmatig joints.

Gekkenhuis

Het Parool kon eveneens met enkele buren praten. “Het is een gekkenhuis, bijna iedereen gebruikt drugs – bezorgers én orderpickers. Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven”, vertelt iemand.

Vrouwen voelen zich niet goed

De vrouwelijke medewerkers zijn behoorlijk onder de indruk van al dat druggebruik. Ook krijgen ze geregeld seksistische opmerkingen over zich heen. Ze melden zich dan ook vaak ziek. Een vrouw onthult: “Als vrouw voelde je je dan niet op je gemak. En als een supervisor zoiets zei en je ging er niet in mee, dan moest je rotklusjes doen, zoals de hele voorraad tellen. Of je kreeg een slechte review.”

Bedrijf moet dicht

De gemeente heeft nu beslist dat de darkstore niet in het bestemmingsplan hoort. De rechter volgt die redenering en dus moet het bedrijf dicht. “De leefbaarheid van bewoners in de straat staat onder druk door de vele koeriers die door de straat fietsen. Dat leidt tot ‘onveilige situaties”, vindt de rechter.

Reactie Bas Smit

Nu reageert ook Bas Smit zelf op de beschuldigingen. “Het is niet meer dan terecht dat Zapp een volledig onderzoek is gestart. Ik weet dat Zapp de ernst van deze beschuldigingen zeer hoog opneemt en passende maatregelen zal nemen.”