Connect with us

Nieuwste

Rusland haalt uit: ‘Wapenleveringen zijn bedreiging voor Europeanen zelf’

Poetin

Rusland houdt vol dat de belangrijkste doelen van de eerste fase van de militaire operatie in Oekraïne gehaald zijn. Dat zij defensieminister Sergej Sjojgoe tijdens een persconferentie. Hij dreigde ook dat de levering van wapens aan Oekraïne een bedreiging kan zijn voor de Europese landen.

Sjojgoe zei: “Het gevechtspotentieel van de Oekraïense strijdkrachten is significant afgenomen, waardoor de belangrijkste aandacht en inspanningen gericht kunnen worden op het bereiken van het hoofddoel, de bevrijding van Donbass.”

Ter rechtvaardiging van de inval verwees president Vladimir Poetin nog naar de ‘denazificatie’ van Oekraïne. Daarmee doelde hij duidelijk op een regimewissel.

Overwicht

De defensieminister beweert dat het Russisch leger nu het overwicht heeft in het luchtruim. “De luchtmacht en hun luchtverdedigingssysteem zijn zo goed als uitgeschakeld.” Ook de Oekraïense marine heeft volgens hem opgehouden te bestaan.

Bedreiging aan Westen

Rusland is niet blij met de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. Dat noemt de defensieminister onverantwoordelijk. “In de toekomst kan dit een dreiging betekenen voor de Europeanen zelf”, waarschuwt hij.