Connect with us

Nieuwste

Klimaatjongeren weigeren blanke artieste met dreadlocks

ronja matzahn

In Duitsland is een rel ontstaan nadat klimaatjongeren van Fridays for Future een witte artieste met dreadlocks weigerden te laten optreden.

Ze oordelen dat Ronja Maltzahn zich met haar haardracht schuldig maakt aan culturele toe-eigening. In een bericht aan de artieste laten ze weten: “Witte mensen mogen geen dreadlocks dragen. Mocht je tegen vrijdag beslissen om je dreadlocks af te knippen, zullen we je wél laten optreden.”

In Duitsland staan er vrijdag in verschillende steden weer manifestaties gepland. In Hannover gaat het even niet over het klimaat, maar wel over het kapsel van een muzikante die er zou optreden.

Witte mensen mogen geen dreadlocks dragen

De organiserende jongeren vinden dat blanke mensen geen dreadlocks mogen dragen. “We zijn antikoloniaal en antiracistisch en daarom is het voor ons niet te rechtvaardigen dat een wit persoon met dreadlocks op ons podium zou staan. Dreadlocks bij witte mensen zijn een vorm van ‘culturele toe-eigening’, omdat ze gelinkt zijn aan de identiteit van zwarte mensen en ze zijn gebruikt als een teken van onderdrukking door witte mensen in de dagen van de slavernij.”

Reactie artieste

De artieste deelt het bericht vol ongeloof op haar Instagram. “Jammer dat we op basis van uiterlijke kenmerken uitgesloten worden. Wij willen mensen niet discrimineren vanwege hun culturele afkomst, maar culturele diversiteit een podium geven, waarderen en vieren, opkomen voor gendergelijkheid, mindfulness en tolerantie. Ik hoop dat onze luisteraars dit beeld krijgen via onze muziek en niet het tegenovergestelde”, aldus Maltzahn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RONJA MALTZAHN (@ronjamaltzahn)