Connect with us

Economie

Grote zorg om dubbele infectie griep en corona: ‘Grotere kans op overlijden’

corona

Een dubbele infectie van het griepvirus met het coronavirus leidt ertoe dat coronapatiënten er veel slechter aan toe zijn. Op de IC hebben ze eerder beademing nodig en ook de kans op overlijden is aanzienlijk groter. Vooral wanneer er onderliggend lijden is.

Tot die conclusie komt een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Edinburgh. Een dubbele infectie komt voorlopig minder vaak voor, maar in de toekomst komen er sowieso meer dubbelinfecties. De onderzoekers raden aan om bij ziekenhuisopnames altijd te testen op beide virussen en in te zetten op vaccinatiecampagnes voor kwetsbare personen.

Zorgwekkend

“Mensen die influenza én sars-cov-2 hebben, worden ruim vier keer zo vaak beademd. Ze overlijden 2,4 keer vaker dan mensen die alleen corona hebben”, vertelt Maaike Swets, promovendus bij de afdeling Infectieziekten van het LUMC.

Vooral in periodes waarin meerdere virussen circuleren, neemt het risico op een dubbelinfectie met corona toe. Door de maatregelen was dit tijdens de pandemie minder het geval. Nu de regels versoepeld zijn, komen er meer dubbele infecties. De onderzoekers pleiten voor meer sociale hygiëne en vaccinatiecampagnes.