-

Nieuwste

Gastgezin is Oekraïense vluchtelingen nu al spuugzat: ‘Een hel’

Oekraïense vluchtelingen

Met de oorlog in Oekraïne waait er een mooie golf van solidariteit door Europa. Ook bij ons staan mensen in de rij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Maar het is niet overal rozengeur en maneschijn. De opvang van mensen op de vlucht voor oorlog brengt een zware verantwoordelijkheid met zich.

Dat niet iedereen daar klaar of geschikt voor is, blijkt uit enkele verhalen uit Vlaanderen. Na enkele weken is het voor enkele gastgezinnen al te zwaar.

Een vrouw uit Denderleeuw getuigt: “We hadden het geluk dat ze tijdig een ander huis vonden. Na een maand zou het hier veranderd zijn in een hel.” Een andere klacht was: “Ik werd gestoord en mijn kinderen lagen elke dag te laat in bed.”

Tina Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt uit dat mensen die vluchtelingen willen opvangen eerst moeten weten of hun huisgenoten hier ook klaar voor zijn. “Oekraïense vluchtelingen hebben al een lange weg afgelegd. Daarom moet je een aparte, veilige ruimte kunnen aanbieden waar ze voldoende comfort en privacy hebben.”

Wat betreft de traumatische achtergrond van Oekraïners op de vlucht van de oorlog, zegt ze dat het belangrijk is om een luisterend oor te bieden. Het is niet de bedoeling om zelf psycholoog te gaan spelen. Daarvoor worden deze mensen beter doorverwezen naar de professionele instanties.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder