Connect with us

Nieuwste

Gastgezin is Oekraïense vluchtelingen nu al spuugzat: ‘Een hel’

Oekraïense vluchtelingen

Met de oorlog in Oekraïne waait er een mooie golf van solidariteit door Europa. Ook bij ons staan mensen in de rij om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Maar het is niet overal rozengeur en maneschijn. De opvang van mensen op de vlucht voor oorlog brengt een zware verantwoordelijkheid met zich.

Dat niet iedereen daar klaar of geschikt voor is, blijkt uit enkele verhalen uit Vlaanderen. Na enkele weken is het voor enkele gastgezinnen al te zwaar.

Een vrouw uit Denderleeuw getuigt: “We hadden het geluk dat ze tijdig een ander huis vonden. Na een maand zou het hier veranderd zijn in een hel.” Een andere klacht was: “Ik werd gestoord en mijn kinderen lagen elke dag te laat in bed.”

Tina Claus van Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt uit dat mensen die vluchtelingen willen opvangen eerst moeten weten of hun huisgenoten hier ook klaar voor zijn. “Oekraïense vluchtelingen hebben al een lange weg afgelegd. Daarom moet je een aparte, veilige ruimte kunnen aanbieden waar ze voldoende comfort en privacy hebben.”

Wat betreft de traumatische achtergrond van Oekraïners op de vlucht van de oorlog, zegt ze dat het belangrijk is om een luisterend oor te bieden. Het is niet de bedoeling om zelf psycholoog te gaan spelen. Daarvoor worden deze mensen beter doorverwezen naar de professionele instanties.