Connect with us

Nieuwste

RIVM waarschuwt: ‘Deltavariant zorgt in najaar voor nieuwe coronagolf’

deltavariant

In de loop van de zomer leidt de Indiase variant – de zogenaamde deltavariant – tot de meeste besmettingen in Nederland. Daarvoor waarschuwt het RIVM.

De kans op een nieuwe coronagolf in het najaar is daardoor groter. De aanpak van deze nieuwe variant is dus een belangrijke zorg.

Volgens het RIVM steeg het aandeel van de deltavariant de voorbije weken van 1 tot 9 procent. Dat blijkt uit de kiemsurveillance, waarbij wekelijks duizenden stalen gecontroleerd worden.

Jongeren die terugkeren uit Spanje of Portugal

De experts zien sinds juni een opvallende stijging van positieve tests bij jongeren die terugkeren uit Portugal of Spanje. Een groot deel liep daar de Indiase variant op.

Uit de weekrapportage van het RIVM blijkt dat het aantal positieve tests onder reizigers toeneemt. Meer dan acht procent van de tests is afgelegd bij uit vakantie terugkerende Nederlanders. Meestal uit Spanje of Portugal.

Nieuwe golf in najaar?

De Indiase variant zal tijdens de zomer nog niet meteen leiden tot een hoger aantal ziekenhuisopnames. Vanaf het najaar is een nieuwe coronagolf wel reëel. Deze variant zou naar schatting 28 procent besmettelijker zijn, maar het is lang niet zeker of mensen er ook zieker van zijn.

RIVM-baas Jaap van Dissel zegt dat vaccineren het belangrijkste wapen is tegen de Indiase variant. Met twee doses van het Pfizer-vaccin is de effectiviteit van het vaccin tegen deze variant zo’n 88 procent. Dat brengt met zich dat amper 12 op 100 gevaccineerde personen kans hebben om ziek te worden van de deltavariant. Twee dosissen van AstraZeneca zouden 92 procent van de ziekenhuisopnames voorkomen.

Lees verder

Nieuwste

BREAKING: Prinses Beatrix positief getest op coronavirus

Beatrix

Prinses Beatrix is positief getest op het coronavirus nadat ze last had van een milde verkoudheid. Ze ging meteen in quarantaine.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de prinses zich strikt houdt aan alle basisregels die gelden voor mensen die positief testten op het virus.

Personen die recent in contact kwamen met de prinses zijn op de hoogte gebracht. Ook zij zullen zich laten testen en in quarantaine gaan.

Later meer…

Lees verder

Nieuwste

Anti-Zwarte Piet-demonstranten in Volendam aangevallen met eieren en oliebollen

Volendam

Vanmiddag is in Volendam een groep anti-Zwarte Piet-betogers aangevallen. De actievoerders hadden zich verzameld bij het Havenhof toen ze door een grote groep belaagd zijn.

De voorstanders van Zwarte Piet begonnen hen te bekogelen met eieren en oliebollen van een nabijgelegen kraam. Ook zijn er klappen gevallen. De betoging was niet op voorhand aangekondigd.

Het ging om demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Ze scandeerden onder andere ‘Volendam, schaam je dood!”

Toen de bekogeling begon, trokken de betogers zich terug naar een bus. De tegendemonstranten omsingelden de bus en dan volgden er nog meer eieren en oliebollen. Er is ook vuurwerk afgestoken.

De politie was slechts beperkt aanwezig en kon aanvankelijk niet veel doen. De bus met demonstranten kon uiteindelijk gewoon vertrekken. Een politiewoordvoerder had het over een ‘grimmige’ sfeer.

Lees verder

Nieuwste

Meisje (13) geëlektrocuteerd in bad door telefoon aan lader

kabel van lader

In de Franse stad Mâcon is een 13-jarig meisje in bad geëlektrocuteerd nadat haar mobiele telefoon in bad was gevallen. Op dat moment lag de telefoon aan de lader.

In eerste instantie lukte het nog om het kind te reanimeren. Dat melden de Franse media. Na enkele dagen in coma in het ziekenhuis in Lyon, is ze toch bezweken aan haar verwondingen.

De moeder van het meisje heeft in een lokale krant een dringende waarschuwing. “Laat dit een waarschuwing zijn voor alle jongeren die altijd hun mobieltje vasthebben: geen telefoon in bad!”

Lees verder

Trending