Connect with us

Nieuwste

Centraal Planbureau: ‘Verbied cryptomunten, crash bitcoin dreigt’

cryptomunten

Directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) vindt dat het kabinet bitcoin en andere cryptomunten moet verbieden.

Hij voorspelt een onvermijdelijke crash van de cryptomunten. Daarom moet Nederland volgens hem zo snel mogelijk ingrijpen.

In een essay in het Financieele Dagblad schrijft Hasekamp: “Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen.”

Zijn waarschuwing is in de lijn met een aantal alarmsignalen van de voorbije dagen. Donderdag riep het Basel Comité centrale banken die cryptomunten bezitten of verhandelen op om hun buffers flink te versterken.

Volgens Hasekamp zal een verbod vrijwel zeker een waardebepaling van de cryptovaluta veroorzaken. Daarover zegt hij: “Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.”

Is een verbod wel haalbaar?

In 2018 wees minister van Financiën Wopke Hoestra een algemeen verbod op cryptomunten al eens af. De cryptomunten worden immers niet uitgegeven door een financiële instelling, waardoor een nationaal verbod moeilijk is.

Andere landen kiezen andere weg

China nam reeds maatregelen om het financieel systeem te beschermen. Daar is het ‘mijnen’ en verhandelen van cryptomunten aan banden gelegd. In de VS pleiten toezichthouders dan weer voor een betere controle van de cryptomarkten.

Andere landen slaan dan weer een totaal andere weg in. Zo is bitcoin deze week in El Salvador officieel erkend als wettig betaalinstrument.

Lees verder

Nieuwste

Dit is de nieuwe vlam van Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk heeft opnieuw geluk gevonden in de liefde. Zijn management bevestigt dat hij een relatie heeft met Martha Riemsma.

Riemsma is hoofdredacteur bij de krant De Twentsche Courant Tubantia. Ze heeft twee zonen uit een vorig huwelijk. Van Nieuwkerk was sinds 1986 getrouwd met Karin van Munster en inmiddels ook niet meer samen. Ook hij heeft twee kinderen: dochter Jet en zoon Kees.

Martha Riemsma

Instagram / Martha Riemsma

Matthijs trouwde in 1986 met Karin van Munster. In 2007 gingen ze even uit elkaar. Daarover was de presentator openhartig in DWDD: “Ik heb mijn ouders, kinderen en vrouw veel verdriet gedaan.”

Van Nieuwkerk onthulde: “Ze spraken me aan op losbandig gedrag. Op drank, mijn grootste vriend en vijand. Dat heb ik moeten dresseren, uiteraard, anders kun je niet leven, anders kun je niet een liefdevol en sociaal leven hebben in het gezin waar ik deel vanuit maak, en dat wilde ik graag.”

Het management wil wel niet ontkennen of bevestigen of de presentator nu officieel gescheiden is van Van Munster.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jet van Nieuwkerk (@tipvanjet)

Lees verder

Nieuwste

Tbs’er op onbegeleid verlof betast drie kinderen

tbs'er

In het centrum van Venray zijn zaterdag 19 juni drie kinderen betast door een tbs’er van De Rooyse Wissel. De persoon had onbegeleid verlof gekregen.

Het Openbaar Ministerie startte een strafrechtelijk onderzoek. Ze willen verder geen commentaar geven over de identiteit van de man, noch over de aard van het voorval.

De Limburger schrijft dat het gaat om een 42-jarige man die eerder veroordeeld is voor feiten van aanranding. Zaterdag had hij enkele uren onbegeleid verlof. Het is op dat moment dat hij zich vergreep aan drie kinderen van 13, 11 en 5 jaar oud.

De man is op heterdaad betrapt en een burger zette de achtervolging in. Omstanders konden de man overmeesteren.

Lees verder

Nieuwste

Bas Smit en Nicolette van Dam laten ravage achter in chique hotel

Bas Smit

Bas Smit en Nicolette van Dam waren onderweg voor een romantisch uitje, maar dat verliep niet zoals gepland.

Het koppel liet een ware ravage achter in een chique Londens hotel. Het is al een poos geleden, maar de anekdote blijft grappig. Goede vriend Ronan Keating nam afscheid van de boysband Boyzone en daar moesten Nicolette en Bas bij zijn.

Na het feest doken de twee in bad op hun hotelkamer. Bas legt uit in Grazia: “Ineens werd er heel hard op de deur gebonkt.” Het bleek de conciërge te zijn. “Wat zijn jullie in godsnaam aan het doen? Aan de bar loopt het water door het plafond naar beneden. Wat bleek: ons bad – zo’n chique losstaande zonder waterstop – was helemaal overgelopen.”

Bas was blijkbaar de kraan vergeten dicht te draaien. Nicolette vult aan: “Toen we een uur later naar buiten gingen, zagen we dat een stuk van de lobby was afgezet, omdat daar het water naar beneden druppelde.”

Lees verder

Trending