Connect with us

Nieuwste

WHO-experts: Wuhan markt dan toch niet oorsprong van corona?

wuhan

OTijdens een persconferentie dinsdag liet het WHO-team verstaan dat de voedselmarkt in Wuhan mogelijk niet de bron is van het coronavirus. Volgens de experts ter plaatse is er meer onderzoek nodig naar de oorsprong van het virus.

Onder de onderzoekers is ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans. Het team arriveerde op 14 januari in China voor een onderzoek van vier weken.

Ze bezochten ook de markt in Wuhan. De eerste besmettingen zijn eerder gelinkt aan deze markt. Peter Ben Embarek, hoofdonderzoeker, verklaart dat het beeld van de uitbraak na ongeveer een maand ongewijzigd is.

Het is nog steeds niet zeker of het virus wel op die markt ontstaan is. China beweerde dat het coronavirus mogelijk meekwam met ingevroren eten. Ook dit scenario sluit het WHO-team niet meteen uit.

Wellicht ging het virus over van dier op mens. Onderzoek moet uitwijzen van welke diersoort het virus afkomstig is. Misschien gaat het om meerdere diersoorten. Ben Embarek vermoedt dat vleermuizen de bron zijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze vleermuizen ook op de markt in Wuhan waren.

Mogelijk is er nog jaren onderzoek nodig om de precieze oorsprong aan te duiden.