Connect with us

Nieuwste

Utrecht heropent horeca binnen twee weken als proef

restaurants open in Utrecht als proef

Utrecht gaat binnen twee weken als proef drie horecabedrijven openen. Het gaat om een fastfoodrestaurant, een restaurant met een bar en een eetgelegenheid met alleen maar zitplaatsen. De stad wil zo testen onder welke voorwaarden de horeca weer de deuren kan openen.

Het initiatief gaat uit van de GGD en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Het experiment geeft de steun van de burgemeester en de wethouders. Daarmee wil de stad mensen een lichtpuntje geven.

Binnen twee weken

Burgemeester Sharon Dijksma lichtte het project donderdag toe in een brief aan de gemeenteraad. Ze schreef: “We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra’s nodig is. Utrechters worden geraakt in hun vertrouwen over de toekomst en de rol van de overheid. Daarom willen we de komende periode extra werk maken van perspectief bieden en veerkracht voeden.”

Utrecht legde het voorstel voor in Den Haag. Als de Rijksoverheid haar zegen geeft, gaat het experiment binnen twee weken van start.

Sneltesten

Het aantal bezoekers zal afgestemd zijn op de grootte van de horecabedrijven. De medewerkers en de gasten moeten meerdere sneltesten ondergaan. Gasten worden voor het binnengaan getest en enkele dagen later nog eens. Het personeel ondergaat om de vijf dagen een coronatest. De GGD gaat scherp toezien op hun gezondheid.

Mensen moeten uiteraard de afstandsregels volgen, mondmaskers dragen en een vaste looproute volgen. Ook een goede ventilatie is cruciaal.