Connect with us

Nieuwste

Toppunt van amateurisme: krokettenbakker vervoert coronavaccins

krokettenbakker

Uit onderzoek van het AD blijkt dat de coronavaccins in Nederland niet altijd op een professionele manier vervoerd zijn. Zo is een krokettenbakker ingeschakeld om te helpen bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Deze coronaprikken moeten altijd goed gekoeld blijven. Tientallen vaccins moesten in de prullenmand als gevolg van het amateurisme.

Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe het kan dat een lokale krokettenbakker ingeschakeld is? Vervoer van coronavaccins vertrouw je toch toe aan professionals? Dat heeft alles te maken met de keuze om de zorginstellingen zelf verantwoordelijk te maken. De zorginstellingen staan dus zelf in voor het vervoer tussen de ene en de andere locatie.

Het RIVM heeft wel voorschriften voor het transport, maar daarin staat nergens te lezen dat de betrokken bedrijven ervaring moeten hebben met het vervoer van geneesmiddelen.

Gezond verstand

De huidige richtlijn van het RIVM stipuleert dat er uitsluitend ten behoeve van het Covid-19-vaccin mag afgeweken worden van de standaardregels voor goed vervoer. RIVM-woordvoerder Charlotte Menten legde uit: “Je mag ervan afwijken, maar het is een kwestie van gezond verstand dat je niet aan de krokettenbakker je vaccin moet toevertrouwen.” Ze geeft aan dat er nog geen cijfers zijn over het aantal vaccins dat verloren ging.

De inspectie vroeg aan het RIVM hoe ze de situatie met spoed kunnen verbeteren. Ze dringen aan op een aanpassing van de richtlijn. Uitsluitend bedrijven met ervaring in het transport van geneesmiddelen zouden de vaccins mogen vervoeren.