-

Nieuwste

Extreem zwaarlijvige mensen krijgen eerder coronaprik

zwaarlijvige mensen

Mensen die morbide zwaarlijvig zijn, dus mensen met een BMI van 40 of hoger, krijgen voorrang bij de toediening van het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie van volksgezondheid bevestigt donderdag dat ook mensen met ademhalingsproblemen en het syndroom van Down voorrang krijgen.

Mensen met extreem overgewicht krijgen de coronaprik eerder omdat ze een groter risico lopen bij een besmetting met corona. In 2018 telde Nederland om en bij de 100.000 personen met morbide obesitas.

Tijdens de eerste coronagolf van vorig jaar in maart had 80 procent van de patiënten op de intensive care overgewicht.

Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad nog dat mensen jonger dan 65 jaar het AstraZeneca-vaccin zouden moeten krijgen. Er zijn drie risicogroepen aangeduid die voorrang moeten krijgen. Het gaat om mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van neurologische aandoeningen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

Huisartsenpraktijken krijgen het AstraZeneca-vaccin in de komende weken. Vanwege de beperkte beschikbaarheid verkopen de leveringen per regio. Als eerste is Zeeland aan de beurt.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder