Connect with us

Nieuwste

Extreem zwaarlijvige mensen krijgen eerder coronaprik

zwaarlijvige mensen

Mensen die morbide zwaarlijvig zijn, dus mensen met een BMI van 40 of hoger, krijgen voorrang bij de toediening van het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie van volksgezondheid bevestigt donderdag dat ook mensen met ademhalingsproblemen en het syndroom van Down voorrang krijgen.

Mensen met extreem overgewicht krijgen de coronaprik eerder omdat ze een groter risico lopen bij een besmetting met corona. In 2018 telde Nederland om en bij de 100.000 personen met morbide obesitas.

Tijdens de eerste coronagolf van vorig jaar in maart had 80 procent van de patiënten op de intensive care overgewicht.

Onlangs adviseerde de Gezondheidsraad nog dat mensen jonger dan 65 jaar het AstraZeneca-vaccin zouden moeten krijgen. Er zijn drie risicogroepen aangeduid die voorrang moeten krijgen. Het gaat om mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van neurologische aandoeningen, mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down.

Huisartsenpraktijken krijgen het AstraZeneca-vaccin in de komende weken. Vanwege de beperkte beschikbaarheid verkopen de leveringen per regio. Als eerste is Zeeland aan de beurt.