Connect with us

Nieuwste

Daar is de winter weer: mogelijk dik pak sneeuw en ijsdagen

sneeuw winter

Het is nog lang niet helemaal zeker, maar na het weekend staat ons wellicht een barkoude periode met sneeuw te wachten. Dan krijgen we mogelijk zware sneeuwbuien en temperaturen tot diep onder het vriespunt. Weeronline meldt dat het dag en nacht kan vriezen.

Weerman Jaco van Wezel geeft mee dat er wel nog heel wat onzekerheid bestaat over deze voorspelling. Sommige computerberekeningen voorspellen vanaf zondag zware sneeuwval voor Nederland. Er zijn echter ook andere berekeningen zonder sneeuw en ijsdagen.

In het noorden zou zelfs lokaal tot 20 centimeter sneeuw kunnen vallen. In het midden van het land is dat 5 tot 10 centimeter. In het zuiden zou slechts enkele centimeters sneeuw vallen.

Maar vooral in het noorden van het land is de kans op ijsdagen groot. In het begin van de week is er 80 procent kans op ijsdagen. Tijdens ijsdagen blijft de sneeuw ook makkelijker liggen.

Koude scenario

Weerman Jaco van Wezel denkt dat het koude scenario na het weekend nog een tijdje kan aanhouden. Hij zegt: “Op ijsbaantjes, ondergelopen weilanden en ondiepe plassen kan dan toch gestaag een ijsvloer ontstaan. Om het winterse plaatje compleet te maken staat er ook nog een stevige noordoostenwind en is het buiten koud en guur. Ook kan er af en toe nog wat verse sneeuw vallen. Tijd voor sneeuwpoppen, schaatsen, boerenkool en erwtensoep zou je zeggen.”

Toch zijn er dus ook andere berekeningen die uitgaan van een mildere winterprik. In de andere scenario’s zet de winterkoude zich niet zo fel door.