Connect with us

Nieuwste

Coronasteunpakket van 200 miljoen voor jongeren en welzijn kwetsbaren

Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis kondigt vandaag een steunpakket van 200 miljoen euro aan om het welzijn van kwetsbaren te verbeteren. Op fysieke bijeenkomsten in bibliotheken en buurthuizen zullen ook jongeren ingezet worden. Er komen ook één-op-éénwandelingen in de buitenlucht om eenzame mensen te steunen.

Na afloop van de ministerraad zei Blokhuis: “We hebben niet alleen een zorgcrisis en een economische crisis, maar ook een welzijnscrisis.”

Het steunpakket moet eenzame ouderen helpen en jongeren perspectief bieden. De bewindsman zei dat het geld ook bedoeld is om daklozen te helpen en zelfs om coronakilo’s te verliezen.

Hulp aan jongeren

40 miljoen euro is bestemd voor hulp aan jongeren. Het geld gaat naar reeds bestaande projecten tegen eenzaamheid. Denk aan de bevordering van digitale ontmoetingen met jongeren op discussieplatforms of virtuele escaperooms. Blokhuis wil eveneens investeren in fysieke bijeenkomsten waar de coronaregels nageleefd worden.

Kwetsbare groepen

Voor hulp aan kwetsbare groepen wordt er 100 miljoen euro vrijgemaakt. Blokhuis lichtte toe: “We willen het mogelijk maken dat mensen die vereenzamen bijvoorbeeld meer huisbezoek en begeleiding krijgen. We zijn daarover in gesprek met gemeenten. Daarvoor moet een heel pakket worden gemaakt.”

Leefstijl verbeteren

Daarnaast is er ook nog eens 60 miljoen voorzien om de leefstijl van mensen te veranderen. Mensen moeten zich bewust zijn van hun manier van leven. Blokhuis denkt aan digitale platforms en adviezen van leefstijlcoaches.