-

Nieuwste

Beroemde ‘Jodenkoek’ heet voortaan ‘Odekoek’

Jodenkoek

Koekjesbakker Davelaar gaat de beroemde Jodenkoek voortaan Odekoek noemen. Het bedrijf vindt de oorspronkelijke naam niet meer passend in de huidige tijden. Er vallen dus twee letters uit de oude naam.

Davelaar geeft tekst en uitleg op hun website: “We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn. Dit begrip, inclusiviteit, benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren. Omdat we met Davelaar onze deuren open zetten voor een ieder die gemotiveerd is om te werken, past de naam jodenkoeken niet.”

Een bevraging onder koekjesfanaten geeft aan dat vooral de jongere generatie de naam Jodenkoek niet meer door de beugel vindt kunnen.

Joodse organisatie stoorde er zich nooit aan

Centraal Joods Overleg in Amsterdam waardeert de naamsverandering, maar geeft tegelijk aan dat ze zich eigenlijk nooit echt stoorden aan de naam. Woordvoerder Enno Verdoner vertelt aan NH Nieuws: “Twee weken geleden lichtte Davelaar ons in over de naamsverandering. Wij waarderen de overdaad aan voorzichtigheid, maar de naam heeft ons nooit gestoord.”

De koeken hebben overigens niets Joods. Verdoner legt uit dat ze mogelijk van een Joodse bakker kwamen, maar dan klopt de naam niet. “Dan zou je er Joodse koeken van moeten maken”, legt hij uit. Voor het overige zijn de koeken ook niet koosjer.

Davelaar verkoopt de Jodenkoeken als sinds 1883. De smaak blijft onveranderd.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder