Connect with us

Nieuwste

15 ouderen overleden na coronaprik, wellicht door onderliggende problemen

bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb laat maandag weten dat in Nederland al 15 sterfgevallen zijn gemeld na een coronaprik. Het centrum geeft mee dat het gaat om kwetsbare ouderen die met onderliggende gezondheidsproblemen kampten. Dat is volgens Lareb de meest logische verklaring voor de overlijdens.

Lareb licht toe: “Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en in het algemeen je niet lekker voelen.” Volgens het centrum zijn deze klachten niet de directe oorzaak voor het overlijden. Bij kwetsbare ouderen kunnen ze echter wel bijgedragen hebben tot een verslechtering van hun gezondheid.

Het bijwerkingencentrum geeft een belangrijk advies mee: “Voor degenen met de grootste kwetsbaarheid of een korte levensverwachting is het raadzaam om een zorgvuldige afweging te maken voor vaccinatie.”

In Noorwegen was er eerder al onderzoek naar een link tussen de sterfgevallen en de coronaprik. De Noorse gezondheidsautoriteiten vonden geen verband.

Al 2.812 meldingen over bijwerkingen

Bij het bijwerkingencentrum Lareb liepen ondertussen al 2.812 meldingen binnen over bijwerkingen na een coronaprik. De voornaamste klachten zijn: hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, misselijkheid, koorts en rillingen. Ook zijn er soms reacties op de prikplek, zoals warmte, zwelling en pijn.

Lareb verduidelijkt dat dit bekende klachten zijn bij alle soorten vaccinaties. Deze bijwerkingen zijn gewoon een gevolg van de stimulatie in het lichaam van de afweer tegen een virus. Bij de meeste personen zijn de klachten mild en verdwijnen ze na enkele dagen.