-

Economie

Witte dolfijnen gered uit dolfinarium en ze moeten nooit meer optreden.

Twee witte dolfijnen kunnen hun geluk niet op. Ze zijn gered uit een Chinees dolfinarium en mogen nu eindelijk van hun vrijheid genieten.

Little White en Little Grey leefden bijna tien jaar lang in Ocean World in Shanghai. Daar moesten ze in ruil voor vis trucjes opvoeren en de bezoekers vermaken. Voor die periode verbleven ze in een onderzoekscentrum in Rusland.

Nadat ze jaren de zee niet meer gezien hadden, zijn ze gered door de Britse dierenwelzijnsorganisatie Sea Life Trust. De zeezoogdieren reisden 9.000 kilometer naar hun nieuwe thuishaven in IJsland. Nu mogen ze voor het eerst in tien jaar weer in de oceaan zwemmen.

De beloega’s zijn eerst ondergebracht in een opvang in Klettsvik Bay. Daarna mogen ze hun vrijheid tegemoet zwemmen in een gigantisch zeereservaat.

Andy Bool van de organisatie vertelde: “We zijn zo verheugd om het nieuws te kunnen melden dat Little Grey en Little White veilig in hun verzorgingsbaden in het zeereservaat zijn en nog maar één stapje verwijderd zijn van hun vrijlating in open zee.”

Het transport verliep gelukkig zonder problemen. Het was een hele onderneming om de dolfijnen naar de andere kant van de wereld te brengen. Er zijn speciale hangmatten gebruikt om de dieren te beschermen tijdens de verre reis. Daarna ging het per vrachtwagen, vliegtuig en havensleepboot naar hun nieuwe thuis.

De dolfijnen moeten nog even acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving, maar daarna wacht eindelijk de langverwachte vrijheid!

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder