Connect with us

Economie

Knorr doet zigeunersaus in de ban, zigeunersticks van Mora mogen voorlopig blijven.

Levensmiddelenfabrikant Knorr gaat in Duitsland stoppen met de naam zigeunersaus. Die zou namelijk discriminerend zijn. Mora ziet er geen graten in en gaat gewoon verder met hun zigeunersticks.

Jan Aaltzen Linde, algemeen directeur van Mora-producent Van Geloven, vertelde: “We zijn er ons van bewust dat die naam discussie kan uitlokken, maar we hebben er nog nooit klachten over gehad, niet in België en niet in Nederland.”

Zigeunersaus zal in Duitsland binnenkort ‘paprikasaus op Hongaarse wijze’ gaan heten. Dat bevestigde Unilever aan verschillende Duitse media. Het Brits-Nederlands moederbedrijf verklaarde: “Omdat de term ‘zigeunersaus’ negatief geïnterpreteerd kan worden, hebben we besloten om onze Knorr-saus een nieuwe naam te geven.”

De producent van Mora denkt er voorlopig niet aan om de naam van hun zigeunersticks te veranderen. Ze geven wel aan dat ze de discussie op de voet volgen. De algemeen directeur van Van Geloven legde uit: “Mocht de naam bij bepaalde groepen gevoelens van belediging oproepen, dan gaan we daar onmiddellijk op in.”

Jan Aaltzen Linde gaat verder: “De zigeunerstick bestaat al jaren en intussen is de naam een vaststaand begrip geworden, maar als mensen aanstoot zouden nemen aan de naam, dan zijn we de eerste die daarover in discussie gaan en eventueel zouden aanpassen.”