-

Dieren

Hond laat journalist die asiel bezoekt voor reportage niet los totdat hij hem adopteert.

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Liefde op het eerste gezicht is een van de mooiste dingen die er zijn in het leven. Toen deze journalist een asiel bezocht voor een reportage, had hij nooit gedacht dat hij met een hond naar huis zou gaan. Maar het stond gewoon in de sterren geschreven.

Miljoenen dieren wereldwijd staan te popelen om een gouden mandje te vinden. Het leven op straat is hard en heel wat dierenopvangen zitten vol met dieren die verwaarloosd of zelfs mishandeld werden.

Een journalist ging in 2019 een reportage maken over een hondenasiel. De meeste dieren in het asiel hebben geen gemakkelijk leven achter de rug. Toen hij foto’s aan het maken was, kwam er plotseling een hond op hem af.

In de onderstaande video zien we dat een hond plotseling zijn middel vastpakte en om een knuffel smeekte. Aanvankelijk was de journalist verbaasd over hoe affectief het dier was, zeker omdat ze elkaar nog nooit eerder gezien hadden.

De viervoeter had gewoon affectie nodig en voelde zich veilig bij de journalist. De man moest deze liefde gewoon beantwoorden. Hij begint hem zachtjes te aaien en praat tegen de hond om hem gerust te stellen.

De lieve pup wilde hem gewoon niet meer loslaten. Wie kan er aan zoveel warmte en liefde weerstaan? Dat is inderdaad onmogelijk. En zo vond deze viervoeter eindelijk zijn gouden mandje!

Uiteindelijk adopteerde de journalist de hond en nu zijn de twee gelukkiger dan ooit!

Dieren

Het gekwispel van je hond zegt iets over hun emoties: ´Maar zijn niet altijd blij!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Wanneer je na een lange dag thuiskomt, staat je hond je vaak al kwispelend op te wachten. We denken dan al snel dat-ie blij is, maar dat is lang niet altijd zo. Het gekwispel van je hond zegt namelijk veel meer over zijn of haar emoties dan je misschien denkt.

De hersenen van je viervoeter ontcijferd

Om te begrijpen wat je viervoeter je met zijn of haar kwispelgedrag probeert te vertellen, is het goed om een paar dingen te weten. Zo zijn het vooral de kleine hersenen die het kwispelen aansturen en reguleren. Deze zijn niet alleen verantwoordelijk voor de motoriek, maar ook voor de angst- en plezierreacties van je hond. Tegelijkertijd gebeurt er ook veel in de grote hersenen, want honden kwispelen asymmetrisch. Door middel van die asymmetrie zijn honden in staat om je te vertellen wat ze voelen, mits je de moeite neemt om ze te begrijpen.

De emotie van je hond begrijpen doe je zó

Wil je je hond beter leren begrijpen, dan is het dus zaak om goed op zijn of haar staart te letten. Je hoeft er niet de hele dag naar te staren, maar op z’n tijd even bij je viervoeter inchecken kan geen kwaad. Let bijvoorbeeld eens op hoe je hond reageert op jouw gedrag, dat van anderen of op zijn of haar omgeving. Misschien denk je wel dat je hond iets heel fijn vindt, maar vertelt de staart van je vieter je iets heel anders. Om je een eind op weg te helpen, zetten we een paar soorten gekwispel voor je op een rij.

De stand van de staart

Heeft je hond een neutrale staarthouding, dan zou dat er volgens Kwispelheide op wijzen dat je hond over het algemeen ontspannen is. Wellicht is-ie mentaal nog wel alert, maar fysiek in ieder geval niet.

Merk je een hoge staarthouding bij je hond op, dan is het goed om een oogje in het zeil te houden. In dat geval kan je hond zich namelijk bedreigd of zelfs agressief voelen. Heerst er geen dreigende sfeer of situatie, dan kan het ook zijn dat je hond zich extreem opgewonden voelt.

Laat je hond een lage staarthouding zien, dan wil je waarschijnlijk extra lief voor hem of haar zijn. In het geval van een lage staarthouding is je hond waarschijnlijk onzeker of bang óf voelt hij of zij zich onderdanig. Wat de situatie dan ook is, je viervoeter voelt zich op dat moment verre van fijn. Op zo’n moment kan het goed zijn om tegen je hond te praten, want onderzoek bewijst: je hond begrijpt écht wat je zegt.

De beweging van de staart

Niet alleen de stand van de staart, maar ook het soort gekwispel van je hond zegt veel over zijn of haar emoties. Goed om te weten: hoe sneller je hond kwispelt, hoe blijer hij of zij is. Dat is nog lang niet alles, want zoals we al zeiden: het kwispelgedrag van je hond gaat veel verder dan dat.

Beweegt je hond zijn of haar staart van links naar rechts, waarbij de achterkant van de hond zacht meebeweegt, dan laat je hond een brede kwispel of een zwabberkwispel zien. Je hond probeert vriendelijkheid uit te stralen en is waarschijnlijk nieuwsgierig naar iets om hem of haar heen.

Draagt je hond zijn of haar staart hoog en maakt de staart draaiende bewegingen vanaf de aanzet van de staart (dit wordt ook wel de propellerkwispel genoemd), dan is de kans groot dat je hond zich onzeker voelt. Die onzekerheid hoeft je niet te beangstigen, want je hond heeft in dit geval wél de intentie om vriendelijk gedrag te vertonen.

In tegenstelling tot bij de propellerkwispel kan het bij de stijve kwispel wél goed zijn om alert te zijn. Bij de stijve kwispel is de staart hoger dan bij de neutrale houding en beweegt-ie stijf en ruig heen en weer, waarbij de rest van het lichaam gespannen is. De kans is groot dat de hond zich op een negatieve manier opgewonden voelt en hij of zij daardoor dreigend probeert over te komen om zichzelf te beschermen.

De richting van de staart van je hond

Veelzeggend als-ie is, vertelt ook de richting waarin de staart kwispelt het nodige over de emoties van je hond.

Kwispelt je hond overwegend naar rechts, dan voelt je hond zich grotendeels blij en nieuwsgierig. Zoals we eerder al zeiden, gebruikt je hond hiervoor de linkerhersenhelft – en die is verantwoordelijk voor positieve en nieuwsgierige gedachten.

Beweegt de staart van je hond tijdens het kwispelen overwegend naar links, dan is er iets wat je hond ervaart als onaangenaam. Je hond gebruikt hiervoor namelijk zijn rechterhersenhelft, die verantwoordelijk is voor angsten en sombere gedachten. Vertoont je hond dit gekwispel en is er iets wat je aan de situatie op dat moment kunt veranderen, zoals doorlopen of iets of iemand vermijden, dan kun je dat dan ook het beste doen.

Wist je trouwens ook dat dit de reden is waarom honden altijd eerst een rondje draaien voor ze gaan liggen? Het gedrag van je hond zit vol fascinerende signalen!

Lees verder