Connect with us

Economie

Student vanwege corona gestrand in Schotland, fietst 3.500 kilometer om terug bij familie te zijn.

De coronacrisis veranderde het dagelijks leven ingrijpend en strooide flink wat roet in het eten van de plannen van talrijke mensen. Geannuleerde vluchten, gesloten grenzen, lockdown, en ga zo maar verder. Deze student uit Griekenland was gestrand in Schotland, duizenden kilometers ver van zijn familie in Athene.

Kleon Papadimitriou (20) studeert elektrotechniek aan de Universiteit van Aberdeen. Daar zat hij vast toen de pandemie uitbrak. De jongen vertelde aan CNN dat hij besloot om te checken of hij nog een rechtstreekse vlucht naar huis kon nemen.

De vluchten waren heel beperkt, dus dat was geen optie. Daarom besloot hij dan maar om gewoon naar huis te fietsen! Zijn familie maakte zich grote zorgen en hij moest een applicatie installeren zodat ze hem overal konden volgen. De student vertrok op zijn fiets met een tent, slaapzak, brood, sardientjes in blik en pindakaas.

De student begon aan zijn terugreis op 10 mei vanuit het noordoosten van Schotland. Zo fietste hij naar het noordoosten van Engeland. Daar nam hij de veerboot naar Nederland. Hij deed er zeven weken over om door zes landen te reizen om terug thuis te raken. Elke dag fietste hij tussen de 50 en 120 kilometer per dag. In totaal legde hij 3.500 kilometer af!

De jonge Griek vertelde: “Het begon als een grap omdat ik van avonturen hou. Maar toen begon ik te onderzoeken of het daadwerkelijk mogelijk zou zijn. Toen ik ontdekte dat ik niet naar huis kon, besloot ik om dan maar te fietsen.”

De student fietste door verschillende landen en belandde uiteindelijk in Venetië. De anders zo drukke stad was verlaten en er waren vrijwel geen toeristen te bespeuren. Daar nam hij de veerboot naar Griekenland, waar hij op 27 juni aankwam.

Er waren dagen dat hij wel twee of drie keer een lekke band had. Dat had natuurlijk een slechte invloed op zijn moraal. Onderweg moest hij hagel, sneeuw en hitte trotseren.

Al bij al was het een zeer leerrijke ervaring. De jongeman onthulde: “Ik heb meer vertrouwen in mezelf en mijn capaciteiten. Ik leerde veel over mezelf, mijn beperkingen, mijn sterke en zwakke punten. Met deze reis hoop ik anderen te inspireren om uit zijn comfortzone te komen en nieuwe dingen te proberen, grootse dingen.”

Een hele onderneming in heel lastige omstandigheden. Kleon is nu al op zoek naar een nieuwe uitdaging!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending