Connect with us

Economie

Sportieve jongedame (18) overleeft, maar verliest rechterbeen aan corona.

Heel wat mensen zijn in de verkeerde veronderstelling dat het coronavirus alleen maar gevaarlijk is voor risicogroepen of ouderen. De realiteit leert dat de ziekte ook jongeren zwaar kan treffen. Dat was ook het geval voor Elia (18). Deze sportieve jongedame overleefde de ziekte, maar verloor wel haar rechterbeen.

Elia uit Wanze in België was een van de eerste coronapatiënten in het land en deelde haar ervaringen tijdens een ontroerend interview met RTBF. Het meisje werd op 18 maart in een kunstmatige coma gebracht en ze werd pas wakker op 15 april.

Vanwege complicaties met de bloeddoorstroming in haar onderlichaam moesten de tenen van haar rechtervoet geamputeerd worden. Maar drie weken later kreeg ze verwoestend niets van de artsen: de operatie was niet genoeg en ze moesten haar been tot onder de knie amputeren.

Een vriend, Zakaria Henrard, startte op GoFundMe een campagne om haar financieel te ondersteunen.

Op de pagina staat te lezen: “Elia Fontaine, 18 jaar, getroffen door COVID-19 nog voordat de inperkingsmaatregelen van kracht waren. Op 18 maart 2020 veranderde haar leven plotseling. Elia zweefde drie weken tussen leven en dood.”

De tekst gaat verder: “Als bij wonder ontsnapte ze aan de ziekte, maar niet zonder gevolgen. De verschillende behandelingen die ze moest ondergaan om te worden gered, hadden een amputatie van een deel van haar rechterbeen (onder knie) tot gevolg. Met grote dapperheid won Elia haar gevecht tegen de ziekte.”

Revalidatie

Elia is van jongs af aan dol op basket en nu werkt ze elke dag onvermoeid om ooit weer met haar team te kunnen basketballen. De geldinzamelingsactie is opgezet om fondsen te werven voor een sportprothese. Het oorspronkelijke doel van 50.000 euro is inmiddels ruimschoots overschreden.

Elia weet niet waar ze besmet is geraakt met het virus. Ze woont in Wanze ten zuidwesten van de stad Luik. Het meisje ging niet op wintersportvakantie en bezocht geen verzorgingstehuis. Geen van haar familieleden of vrienden was ziek.

Deze jongedame heeft ontzettend veel kracht en doorzettingsvermogen, iets waar we haar om moeten bewonderen. Laten we Elia overladen met hartjes!