Connect with us

Economie

Konikpaarden afgemaakt na bijten wandelaar.

Stichting Het Limburgs Landschap moest twee konikpaarden laten afmaken nadat ze vorige week een wandelaar hadden gebeten.

De twee wilde paarden leefden in natuurgebied Ingendael in de buurt van Houthem. Patrick Kloet van de Stichting Limburgs Landschap legde uit: “We hadden al eerder meldingen gekregen over het opdringerige gedrag van deze twee paarden.” Na het bijtincident hadden ze naar verluidt geen andere keuze. De betrokken wandelaar liep bijt- en schaafwonden op nadat deze over een stuk prikkeldraad moest springen.

De oorzaak van het gedrag van de paarden ligt bij de mens. Deze paarden zijn van nature uit helemaal niet opdringerig, laat staan agressief. Mensen worden aangespoord om afstand te houden en de dieren niet te voeren. Maar daar houden sommige mensen zich niet aan. Kloet zegt dat er zelfs een persoon was die de paarden meerdere keren per dag eten kwam geven.

Associëren met voedsel

Daardoor zijn de konikpaarden na verloop van tijd dit gedrag gaan associëren met eten. Kloet gaat verder: “Het is zo ontzettend zonde. Hierdoor hebben we twee mooie paarden die we al van jongs af aan in de groep hadden moeten laten inslapen.” Hij hoopt dat mensen nu gaan beseffen dat ze afstand moeten houden. Kloet heeft dan ook een dringende waarschuwing: “We hopen dat iedereen zich nu realiseert dat dit het gevolg is van te dichtbij komen. Dat je letterlijk de dood van een dier op je geweten hebt.”