-

Economie

Jongen (14) overleden door vallende steen bij toeristische trekpleister.

Afgelopen zondag is een 14-jarige jongen overleden door een vallende steen bij een ijs- en kalksteengrot in Werfen in Oostenrijk. De tragedie gebeurde bij Eisriesenwelt, een populaire toeristische trekpleister.

Door zware regenval was een stuk rots van twee kubieke meter losgekomen op de berg waarin de grot gelegen is. Een medewerker van de geologische dienst vertelde dat het rotsblok 400 meter lager in stukken uiteen viel tot wel 25 kilogram. Een stuk rots raakte de jongen op zijn borst.

De jongen was met zijn ouders op de berg naar de ingang van de rots aan het wandelen. Ook een andere jongere raakte zwaargewond. Op dat moment waren er zo’n 200 bezoekers in de grot. De bezoekers zijn meteen geëvacueerd.

De grot, die in 1879 ontdekt werd, is vooral populair vanwege het 40 kilometer lange labyrintsysteem. Vorig jaar trok de grot nog 160.000 bezoekers.

Uitgelichte afbeelding: CC BY-SA 3.0. door Suniltg / Wikimedia

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder