Connect with us

Economie

Honderden olifanten komen in Botswana op mysterieuze wijze om het leven.

In het noorden van Botswana overleden sinds mei meer dan olifanten. Dierenbeschermers omschrijven het fenomeen als een echte natuurramp.

Het verhaal begon twee maanden geleden, toen 169 olifanten in Okavangodelta overleden. Ondertussen is het aantal overleden dieren verdubbeld.

Om en bij de zeventig procent van de dode olifanten is aangetroffen rond waterpoelen, maar de experts staan voorlopig nog voor een raadsel.

De directeur van National Park Rescue, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor natuurbescherming, Niall McCann, verklaarde aan The Guardian: “Dit is een massale sterfte op een schaal die we in heel lange tijd niet meer gezien hebben. Buiten de droogte ken ik geen massasterfte die zo’n grote omvang had.”

De regering moet de afgenomen stalen nog testen, dus de oorzaak is momenteel nog onbekend. Experts denken aan twee mogelijke oorzaken: vergiftiging of een nog onbekende ziekte.

McCann vindt het onbegrijpelijk dat de stalen ondertussen nog niet naar een gerenommeerd laboratorium zijn verstuurd.

Lokale bewoners getuigen dat ze de olifanten in cirkeltjes zagen lopen en dat ze mogelijk een neurologische aandoening hadden.

In de Botswaanse delta leven ongeveer 15.000 olifanten. De buurlanden lijken van de massasterfte gespaard gebleven.

Dit is een harde klap voor de olifantenpopulatie. Sommige mensen vrezen dat dit het werk is van meedogenloze stropers die de dieren vergiftigden. We hopen dat er snel zekerheid komt over de oorzaak en dat er alsnog ingegrepen wordt.