Connect with us

Diertjes

Zeehond bevalt midden in woonwijk Den Helder van jong.

Dit is echt wel heel bijzonder! De zeehond die al ruim een jaar in de binnenwateren van Den Helder rondzwemt, is bevallen van een jong. De buurtbewoners van de wijk Boatex en zeehondenkenners konden hun ogen niet geloven.

Emmy Venema van Zeehondenopvang Pieterburen verduidelijkte dat een zeehond in binnenwateren niet zo bijzonder is. Ze legde uit: “Het komt alleen veel minder vaak voor dan vroeger. Sinds we sluizen en dammen bouwen, is het voor een zeehond veel moeilijker om de binnenwateren op te zoeken. Dat een zeehond bevalt binnen de bebouwde kom – met zoveel drukte om haar heen – dát is wel uniek. Ik heb het in ieder geval nog nooit eerder meegemaakt.”

Met rust laten!

De zeehondenopvang maakt zich vooral zorgen om de drukte. De dieren zijn beiden gezond, maar hebben vooral rust nodig. Daarom roept Emmy mensen op om de beestjes gewoon met rust te laten. Daarover zei de zeehondenexpert: “We raden mensen echt af om de zeehondenmoeder en haar jong op te zoeken. En buurtbewoners vragen we minimaal dertig meter afstand te houden.”