-

Economie

Erasmusstudenten bouwen illegaal feestje in Spanje en moeten daarna strand schoonmaken.

Bij heel wat mensen leefde de hoop dat we na de coronapandemie zouden wakker worden in een respectvollere en schonere wereld. We blijven hopen, maar voorlopig lijkt de mensheid het nog niet goed begrepen te hebben. We zijn nog lang niet op de goede weg, zo blijkt.

In bepaalde landen worden plastic handschoenen en gebruikte mondmaskers gewoon op straat gegooid. Dat zorgt uiteraard niet alleen voor vervuiling, maar brengt ook de nodige gezondheidsrisico’s met zich.

In Spanje is groepsvorming van meer dan 15 personen nog altijd verboden. Maar dat hield een grote groep Erasmusstudenten uit verschillende Zuid-Amerikaanse en Europese landen niet tegen om een illegaal feestje te bouwen op een beschermd strand.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Viajes National Geographic (@viajesng) op

Vorige donderdag verzamelden er ongeveer 40 studenten op het strand van Carnota in Galicië. Het is een wondermooie plaats. De studenten uit onder andere Argentinië, Brazilië, Colombia en Frankrijk hadden de plaats uitgekozen omdat het een ongerept strand is, waar er volgens hen geen risico was op het coronavirus.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iñigo Lanz (@ilanzreig) op

De politie strooide echter roet in het eten en dwong de studenten om het strand helemaal schoon te maken. Sommige mensen vinden dit een lichte straf omdat de jongeren geen boete moesten betalen. In Spanje zijn zogenaamde bottellóns heel populair. Dit zijn feesten in openlucht waarbij grote groepen samen drinken. Na zulke feesten blijft er vaak een grote rotzooi achter.

Net nu de natuur tijdens de coronacrisis een beetje kon ademhalen en zich herstellen, zijn er toch weer mensen die het niet begrepen hebben. Laten we hopen dat de studenten iets geleerd hebben van hun gedwongen strandopruiming.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder