Connect with us

Economie

Coronapatiënt (70) verlaat ziekenhuis onder applaus, dan krijgt hij rekening van miljoen dollar.

Een bejaarde man (70) raakte besmet met corona en moest daarna voor zijn leven vechten op de afdeling intensieve zorgen. Maar toen hij thuiskwam, kreeg hij de ziekenhuisfactuur: een rekening van meer dan een miljoen dollar!

De voorbije maanden werkten zorgmedewerkers met hart en ziel om zo veel mogelijk mensenlevens te redden. De staande ovaties voor deze zorghelden zijn dan ook meer dan terecht. Maar zorg heeft een prijskaartje.

In landen zoals de Verenigde Staten is het zorgstelsel heel anders geregeld. Een derde van de bevolking heeft een verzekeringspolis van de werkgever. Die betaalt ongeveer 80 procent van de zorgrekeningen. Voor 65-plussers en mensen met een laag inkomen zijn er Medicare en Medicaid vanwege de overheid. Maar als gevolg van alle regeltjes, eigen bijdragen en tal van uitzonderingen is het zorgstelsel in de Verenigde Staten voor sommige kwetsbare groepen nog altijd een groot probleem.

Michael Flor (70) leerde de prijs van zijn leven nadat hij met Covid-19 uit het ziekenhuis werd ontslagen. Toen hij terug thuis was, kreeg hij een factuur van meer dan een miljoen dollar. De rekening was meer een boek met wel meer dan 181 pagina’s.

Begin maart moest Michael in Seattle in het ziekenhuis opgenomen worden. Daar vocht hij 62 dagen voor zijn leven. Op een bepaald ogenblik was de man er zo slecht aan toe, dat hij telefonisch afscheid nam van zijn echtgenote en kinderen. Toch slaagde hij erin om de ziekte te verslaan.

Volgens The Seattle Times kostte de kamer intensieve zorgen waar hij verbleef meer dan 9.700 dollar per dag. Daar lag hij 42 dagen, wat al goed is voor een bedrag van 409.000 dollar. Met de extra kosten tikte de eindfactuur aan tot ruim een miljoen dollar.

Gelukkig had de man een ziektekostenverzekering. Die zal het grootste deel van de kosten dekken. Michael vertelde aan de krant: “Het kostte me een miljoen om in leven te blijven, en ik zeg natuurlijk dat het geld goed gespendeerd is. Maar ik besef ook dat ik misschien de enige ben die dat denkt.”

We zijn zo blij dat deze man helemaal genezen is! We wensen hem het allerbeste toe!