Connect with us

Economie

Blinde man steekt belager neer die hem belachelijk maakte.

M.K. (42) uit Huizen, die blind is, stak op het station Zaandam een man neer. Het gerechtshof eiste een half jaar voorwaardelijk tegen hem.

De verstandelijk beperkte en blinde man werd in april 2013 op het station lastiggevallen en uitgelachen door drie mannen.

De man raakte in paniek en greep een mes. Vervolgens begon hij in paniek om zich heen te steken. Van een van de slachtoffers werden meerdere pezen doorgesneden. De blinde man zei indertijd in de rechtbank van Alkmaar: “Ze hebben nog geluk gehad dat ik ze niet heb doodgestoken.” De gewonde belager zal misschien nooit nog helemaal zijn arm kunnen gebruiken.

Werkstraf

In eerste instantie werd de man veroordeeld tot 48 uur werkstraf. De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof in Amsterdam om te beoordelen of hij eventueel handelde uit noodweer.

Voor het gerechtshof werd een zwaardere straf geëist. De advocaat van de blinde man spreekt van een onvoorstelbare eis. Mensen die goed kunnen zien kunnen zich immers moeilijk verplaatsen in het hoofd van een blinde persoon die wordt lastiggevallen en belaagd. De uitspraak volgt op 23 juni.