Connect with us

Economie

‘Binnenkort alleen mét helm op elektrische fiets’.

De fietshelm zou verplicht moeten worden voor alle elektrische fietsen om het aantal fietsdoden terug te dringen.

Dat concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. Ze maakten een studie over de effecten van politieke maatregelen op autorijden, ov, milieu en verkeersveiligheid, met de doorrekening van kosten en overheidsinvesteringen. Het plan wordt overgemaakt aan de Tweede Kamer, de regering en de politieke partijen.

Meer faciliteiten

Volgens de effectenmeting van PBL en CPB zijn er meer faciliteiten nodig om het gebruik van de fiets te bevorderen in het woon-werkverkeer. Het gaat onder andere om meer naadloze aansluitingen op het ov, meer fietspaden en fietsenstallingen.

Fietshelm verplicht

Een opmerkelijk advies in het verslag is om de fietshelm verplicht te maken voor alle elektrische fietsen. Ook voor kinderen tot 12 jaar moet de helm verplicht zijn. CPB-onderzoeker Annemiek Verrips legt uit: “Dat alleen al scheelt jaarlijks 45 doden en 1400 zwaargewonden, zeker nu er sneller gereden wordt en de fiets steeds meer wordt gebruikt. Het gaat vaak ook om kwetsbare kinderen en ouderen die slachtoffer zijn.”

In het onderzoek wordt ook een spitsheffing aanbevolen. Dat zou de automobilisten wel eens veel geld kunnen kosten.