-

Economie

Zandsculpturen van kunstenaar zijn zo realistisch dat het wel echte dieren lijken.

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Er zijn mensen die de gave hebben om van een welk materiaal iets prachtigs te maken. Denk bijvoorbeeld aan zand. Iedereen heeft vroeger wel zandkastelen gebouwd, maar er zijn kunstenaars die de meest betoverende zandsculpturen maken. Andoni Bastarrika is zo’n kunstenaar.

Andoni is afkomstig uit Baskenland. Toen hij 15 jaar geleden met zijn dochtertjes op het strand was, begon hij een zandbeeld te maken. Op dat ogenblik ontdekte hij zijn talent en de rest is geschiedenis.

Uren en dagen werk

Om zijn zandsculpturen nog realistischer te maken, gebruikt Andoni soms nog andere materialen, zoals poeder of as. Aan grote zandsculpturen werkt hij uiteraard best lang. Zo deed hij twee volle dagen om de olifant te maken, de bizon en de stier duurden 12 uur om te maken. Laat je hieronder verbluffen door enkele van zijn kunstwerken!

View this post on Instagram

CUERNOS Y MAGIA Para mí esos cuernos que generan polemica representan todo. En ellos eta escrito toda una vida. Una vida de un toro de lidia, en ellos está todo su sufrimiento como la rabia que le produce la actitud del hombre inconsciente. Hay están también sus bravuras como su increíble resistencia ante ese sufrimiento causado por el hombre. Ellos aun así luchan hasta el final, hasta el momento que mueren con una dignidad sobrehumana. Quien, que ame el toro desde el corazon no le haría un reconocimiento, acradecimiento y homenaje a ese magmifico alma en animal? Esto es lo que he hecho yo desde eson pitones. El alma del toro portador de esos cuernos ahora es libre, ahora es parte de la playa, el mar lo mantendrá eterno. Todo esto gracias a los cuernos y su magia. Lo importante no es lo que piensas y crees. LO IMPORTANTE ES LO QUE HAY DETRÁS DE ESOS PENSAMIENTOS Y CREENCIAS. Autor escultura realista con arena y el escrito sobre ella : Andoni Bastarrika Artista Autora de está increible forografia: El Taller de Arbil

A post shared by Andoni Bastarrika (Artista) (@andoni_bastarrika_artista) on

View this post on Instagram

BISONTE AMERICANO Autor escultura realista con arena: Andoni Bastarrika BISONTE AMERICANO Autor escultura realista con arena:Andoni Bastarrika Artista "Los siux, los kiowa o los comanches gobernaban las grandes planicies del interior de Estados Unidos con una economía (y una cultura) alzada sobre el búfalo. Para octubre de 1868, Philip Sheridan el militar encargado de pacificar las grandes llanuras lo tenía claro: su mejor baza para controlar a los nativos americanos era «hacerlos pobres gracias a la destrucción de sus recursos y luego encerrarlos en sus reservas»." DEDICO ESTA ESCULTURA PRIMERO AL PROPIO BÚFALO O BISONTE AMERICANO, QUE SIEMPRE A SIDO Y ES SAGRADO PARA TODO LOS INDIOS AMERICANOS. Y CONDENO EL GENOCIDIO QUE HIZO EL ESTADO AMERICANO MATANDO MILES DE BÚFALOS PARA ERRADICAR A LOS INDIOS. #art #arte #realismo #esculturasdearena #esculturas #sculptureart #sculpture #sandsculpture #sandarts

A post shared by Andoni Bastarrika (Artista) (@andoni_bastarrika_artista) on

Deze kunstenaar kan iets! Wij zijn erg onder de indruk. Welke zandsculptuur is jouw favoriet?

Economie

Broer van S10 zwaargewond na val van flat: ‘Moeder smeekte in 2019 al om hulp’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een val van een flatgebouw in Amsterdam Nieuw-West heeft recent het leven van een jonge man volledig op zijn kop gezet. De zwaargewonde man blijkt de broer te zijn van de bekende Nederlandse artiest S10. Het tragische incident heeft niet alleen de familie diep geraakt, maar ook opnieuw de aandacht gevestigd op een wanhoopskreet die zijn moeder al in 2019 uitte: “Pak mijn zoon op, alsjeblieft.” Deze uitspraak, gedaan in een interview met het Noordhollands Dagblad, krijgt door de recente gebeurtenissen een aangrijpende actualiteitswaarde.

Zware val in Amsterdam Nieuw-West

Op vrijdagavond 19 april 2025 viel een jonge man van de vierde verdieping van een flatgebouw aan de Notweg in Amsterdam Nieuw-West. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, en het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert volgens diverse bronnen in kritieke toestand. De politie onderzoekt nog of er sprake is van een ongeluk, een misdrijf of iets anders.

Wat deze zaak bijzonder maakt, is de identiteit van het slachtoffer: het gaat om de tweelingbroer van de populaire Nederlandse zangeres S10, die bekendstaat om haar openhartige muziek en haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2022. De familie heeft tot nu toe geen officiële verklaring gegeven over het incident.

Een moeder luidde al jaren geleden de noodklok

Vier jaar eerder, in 2019, trok de moeder van de jongeman al aan de bel bij het Noordhollands Dagblad. In een indringend interview deed zij een emotionele oproep: “Pak mijn zoon op, alsjeblieft. Ik wil hem niet verliezen aan de straat.” Haar zoon was toen zestien jaar oud en belandde steeds dieper in de criminaliteit. Ze kon niet langer toekijken hoe haar kind afgleed.

In het interview vertelde de moeder over haar machteloosheid. Ondanks verwoede pogingen om hem op het rechte pad te houden – met hulp van hulpinstanties, jeugdzorg en zelfs gesloten instellingen – gleed hij steeds verder af. “Hij steelt, hij bedreigt, hij liegt,” zei ze destijds. “Hij zegt dat hij wil veranderen, maar zodra hij buiten komt, gaat het weer mis.”

Van jeugdzorg naar straatcultuur

Volgens de moeder begon het gedrag van haar zoon al op jonge leeftijd te veranderen. Schoolgang werd steeds moeilijker, het contact met de familie verslechterde, en hij raakte verwikkeld in straatcultuur en kleine criminaliteit. De systemen die hem moesten helpen – zoals jeugdzorg en de jeugdreclassering – konden hem niet tegenhouden. Hij ontsnapte regelmatig uit instellingen en dook onder in de straten van Hoorn en later Amsterdam.

De moeder voelde zich vaak alleen staan. “Ik hou van mijn zoon, maar ik ben bang dat ik hem verlies,” zei ze. Haar oproep aan de autoriteiten was dan ook wanhopig: ze wilde dat haar zoon werd opgepakt en vastgehouden, in de hoop dat hij daardoor kon ontsnappen aan zijn gevaarlijke levensstijl.

S10 en haar familie

De zangeres S10, pseudoniem van Stien den Hollander, heeft in het verleden openlijk gesproken over haar mentale gezondheid en haar moeilijke jeugd. Hoewel ze in haar muziek vaak persoonlijke thema’s aanraakt, heeft ze haar familie grotendeels buiten de schijnwerpers gehouden. Dat maakt het des te schrijnender dat haar broer nu in het nieuws komt door zo’n tragische gebeurtenis.

De situatie laat zien hoe complex het leven achter gesloten deuren kan zijn. Terwijl S10 nationaal en internationaal succes boekte, speelde zich in de schaduw een totaal ander verhaal af: dat van een jonge man die worstelde met zichzelf, zijn omgeving en de verleidingen van de straat.

Reacties uit de omgeving

De buurt waarin de val plaatsvond – de Notweg in Amsterdam Nieuw-West – staat bekend als een gebied met sociale uitdagingen. Buurtbewoners reageren geschokt op het incident. Sommigen spreken over een jongen die “duidelijk hulp nodig had”, anderen zeggen dat ze hem vaker zagen rondhangen en dat hij “op het verkeerde pad zat.”

Er klinken geluiden dat de situatie wellicht voorkomen had kunnen worden als de hulpverlening destijds adequater had ingegrepen. Maar net zo goed wordt erkend dat het systeem worstelt met jongeren die tussen wal en schip vallen – te jong voor het strafrecht, te complex voor standaard zorgtrajecten.

Hoop op herstel en aandacht voor preventie

De familie van het slachtoffer leeft momenteel in onzekerheid. Of hij volledig zal herstellen, is nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat dit incident het pijnlijke verhaal van een moeder opnieuw onder de aandacht brengt – een moeder die haar zoon niet heeft opgegeven, maar ook niet wist hoe ze hem moest redden.

Haar oproep uit 2019 klinkt nu nog indringender: “Als hij dan maar leeft.” Een uitspraak die getuigt van liefde, wanhoop en een diep besef dat sommige jongeren simpelweg niet bereikbaar zijn via de reguliere wegen.

Een bredere boodschap

Deze tragedie is meer dan een incident; het is een spiegel voor de maatschappij. Het roept vragen op over hoe we omgaan met jongeren die ontsporen, over de grenzen van ouderlijke macht, en over de rol van instanties die in theorie moeten beschermen, maar in praktijk soms machteloos staan.

Misschien is dit het moment om te heroverwegen hoe Nederland omgaat met jonge mensen in risicovolle situaties. En om ouders zoals deze moeder beter te ondersteunen – voordat wanhoop verandert in verdriet.

Lees verder