Connect with us

Economie

Wetenschappers ontdekken fossielen van luiaards zo groot als olifanten.

Ice Age wordt nu plotseling heel realistisch!

Wetenschappers ontdekten in Ecuador de fossiele resten van 22 luiaards zo groot als olifanten. Die fossielen zouden dateren uit de ijstijd.

Archeologen deden de ontdekking in de provincie Santa Elena nabij Tanque Loma. Daar werden de resten van de panamerikaanse luiaards (Eremotherium laurillardi) aangetroffen. Volgens de experts hoorden de botten toe aan 15 volwassen, vijf jongvolwassen en twee pasgeboren dieren (of foetussen). De zoogdieren leefden zo’n 20.000 jaar geleden op onze planeet.

Gigantische mammoet-achtige luiaards

De luiaards hebben de omvang van olifanten en wogen tonnen. Ook konden ze volgens experts op twee poten rondlopen, anders dan hun soortgenoten die we vandaag kennen.

 

Paleontoloog Jose Luis Roman Carrion van de Nationale Polytechnische Universiteit in Ecuador vertelde aan de lokale media: “De Tanque Loma site vertegenwoordigt een zeldzame opstapeling van fossielen die zeer relevante data bieden. We weten nu dat de Eremotherium in groep leefde en ouderlijk gedrag vertoonde.”

Overleden aan droogte of ziekte

Het is onmogelijk om de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Maar de onderzoekers denken dat ze stierven als gevolg van droogte of ziekte door het drinken van water dat met hun eigen uitwerpselen vergiftigd was. De dieren werden immers aangetroffen in sijpelend gesteente, maar er is geen bewijs dat ze aan hun einde kwamen doordat ze in een soort teerput vielen.

Emily Lindsey, paleontoloog aan de Universiteit van Los Angeles en curator van de opgraafplaats Rancho La Brea, leidde het onderzoek naar de luiaardfossielen. Ook zij weerlegt de theorie dat de luiaards in een grote teerput vielen en daarna door andere vleeseters verscheurd werden. “Ze geraakten helemaal niet vast te zitten in Tanque Loma! De dieren overleden in een waterachtige omgeving, zoals zovele fossiele vindplaatsen, en de botten werden gewoon goed bewaard in het sijpelend gesteente.”

Plotseling lijkt Ice Age van Disney Pixar wel heel erg realistisch!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending