in , ,

Om van te huilenOm van te huilen

Rechter verbiedt motorclub Hells Angels in heel Nederland.

De rechtbank in Utrecht verbood in een civiele procedure de motorclub Hells Angels in heel Nederland.

Het Openbaar Ministerie drong aan op een verbod omdat de motorclub geweld zou vergemakkelijken en verheerlijken. De rechtbank in Utrecht volgde die argumentatie en beval per direct de ontbinding van de Hells Angels en sprak tegelijk een verbod uit. De wereldwijde organisatie mag in Nederland niet meer actief zijn. De rechter oordeelde dat de organisatie gekenmerkt wordt door een geweldscultuur en dat de vereniging een gevaar vormt voor de openbare orde.

Advocaat Geert-Jan Knoops die de Nederlandse branche van de Hells Angels vertegenwoordigt, liet al verstaan dat beroep “er zeker in zit.”

De advocaat argumenteerde dat de Hells Angels helemaal geen vereniging zijn, en daarom ook niet verboden kunnen worden. Het gaat volgens hem eerder om mensen uit alle lagen van de bevolking die een keer week samenkomen in een clubhuis en een paar keer per jaar samen gaan rijden.

De rechtbank volgde deze redenering niet. Volgens de rechter is er wel degelijk sprake van een vereniging omdat ze naar buiten treden onder de naam Hells Angels en ook een geografische naam hebben. Dat zou tot uiting komen op de websites en in patches en kledij.

De Hells Angels werden in 1948 opgericht in de VS en bestond toen vooral uit oud-militairen. De club kwam ongeveer 40 jaar geleden naar Nederland.

Wat vind jij hiervan? Laat van je horen in de reacties!

Bron en afbeeldingen: Wikimedia / Beatrice Murch en De Telegraaf

Baby in couveuse sterft nadat zuurstoftank in ambulance ontploft.

Vader vermoordde 5-jarige en verbrandde haar lichaam in oven.