Connect with us

Holland

Naaktbeelden van prinses Amalia in omloop

Het is duidelijk dat er een hoop viespeukerij in de krochten van het internet te vinden is. Deepfake hoort daar ook bij. Na politica Sylvana Simons en Op1-presentatrice Welmoed Sijtsma blijkt nu ook prinses Amalia slachtoffer te zijn geworden. Journalist Sven van der Meulen legt de schimmige online praktijken bloot.

De term ‘deepfake’ heb je vast al eens voorbij zien komen. Het betreft bestaande filmpjes waar via redelijk nieuwe technologie het gezicht van iemand anders in is geplakt. Dat kan grappig bedoeld zijn; denk aan een Mark Rutte die samen met Geert Wilders de vogeltjesdans doet. Maar niet zelden gaat het om p*rn&grafische beelden waarin de gezichten van bekende personen zijn geplakt. Deze beelden zijn soms niet van echt te onderscheiden.

De gevolgen voor de slachtoffers kunnen groot zijn, vooral als de video’s rondgaan en bij bekenden terechtkomen. Vrienden en familie die niet weten dat het om deepfake-materiaal gaat. In elkaar geknutselde vunzigheid, zonder dat het slachtoffer daar weet van heeft.

Amalia
Eerder werd bekend dat er deepfake’s circuleren van kamerleden Sylvana Simons (BIJ1), Lilian Marijnissen (SP) en Op1-presentatrice Welmoed Sijtsma. Onderzoeksjournalist Sven van der Meulen heeft echter nog veel meer van dit soort deepfake-viespeukerij ontdekt.

Voor zijn Youtube-programma Vrije Vogels duikt hij in de schimmige wereld van online content. In de uitzending ‘Alles voor de views’ onthult hij dat ook leden van het koningshuis slachtoffer zijn geworden van deze deefake-praktijken. “Zo zien we zelfs de dochters van de koning veelvoudig terug in gefabriceerde films”, aldus Van der Meulen.

De journalist heeft daarop het koningshuis ingelicht en vragen gesteld over de schokkende bevindingen. Maar “zij wilden alleen niet reageren in onze video”, legt Van der Meulen uit.

Youtube-kinderen slachtoffer
In zijn uitzending ‘Alles voor de views’ legt Sven van der Meulen nog veel meer problemen bloot. Want mogen ouders hun kinderen überhaupt wel gebruiken om views (en daarmee geld) binnen te harken, vraagt Van der Meulen zich af. Er zijn immers zat Youtube-families die hun kinderen veelvuldig inzetten om content te maken. Ook deze kinderen zijn overigens terug te vinden in grafische deepfake’s, zo ontdekt Van de Meulen.

En mag een Youtuber bijvoorbeeld zijn minderjarige vriendin in sexy poses fotograferen en de afbeelding gebruiken om meer kijkers te lokken? Het blijkt los van de deepfake-risico’s ook een ethische en juridische kwestie. Mogelijk is er zelfs sprake van strafbare feiten.

Ook is er een interview te zien met de ex-vriendin van “een van de allergrootste Youtubers van Nederland”. Haar borsten en billen werden soms vergroot op de thumbnails en in de video’s, puur om kliks te scoren. Ze was toen minderjarig en heeft nu spijt. “Ik vond het wel een beetje raar, vooral omdat ik nog zo jong was.”

Kamervragen
Sven legt zijn bevindingen ook voor aan Tweede Kamerlid Anne Kuik van het CDA. Ze noemt het inzetten van jonge, minderjarige vriendinnetje van Youtube-sterren “een pervers systeem”. Op tv zijn daar regels voor, zegt de politica, dus waarom niet op Youtube?

Kuik: “Dat die beelden er dan ook nog uitgefilterd worden om in deepfake terecht te komen is verschrikkelijk voor degene die het aangaat.” De CDA’er gaat dan ook Kamervragen stellen naar aanleiding van het item.

Lees verder

Holland

Heftig nieuws Prinses Mabel: ‘Ze heeft kanker’

Prinses Mabel verloor eerder al haar echtgenoot prins Friso en nu blijkt het noodlot opnieuw toe te slaan…

Bij Mabels jongere zus Nicoline blijkt kanker te zijn vastgesteld. Al blijft het onduidelijk hoe het nu juist met Nicoline gesteld is…

Op haar eigen website recenseert Nicoline Wisse Smit het boek “Gevoel voor tumor” en in haar tekst wordt duidelijk dat ook bij Nicoline zelf kanker werd vastgesteld…

“De inhoudsopgave van het boek raakt de onderwerpen die mij bezighouden, zoals chemo, het ziekenhuis als microkosmos en hoe om te gaan met bezoek. Herkenning volop”, klinkt Nicoline in eerste instantie nog positief over het boek. Maar nadien loopt het fout…

“De inhoud zelf raakt me echter minder dan dat ik op basis van de inhoudsopgave verwacht”, geeft de zus van prinses Mabel toe. Bovendien bezorgde het haar een onterechte angst…

“Bovendien maakt het hoofdstuk over bestraling me doodsbang – een woord met een dubbele lading in dit geval – voor iets dat in mijn geval (en dus in werkelijkheid) meevalt”, verwijst Nicoline naar haar eigen behandeling tegen kanker.

Het is echter onduidelijk hoe het momenteel met de gezondheid van Nicoline gesteld is en tegen welke kanker ze vecht.

Lees verder

Holland

Eloise over Marokkaans vriendje: “ik wil hem voorstellen aan oma Beatrix”

Eloise heeft altijd een heel hechte band gehad met haar oma, prinses Beatrix. En dan doet de gravinfluencer een opvallende uitspraak…

Een serieus vriendje zou Eloise sowieso willen voorstellen aan haar oma, lezen we in Party. Maar aan wat voor type moet Beatrix zich dan verwachten?

Eloise vertelt dat ze niet echt een bepaald type heeft en zowel op blonde als donkere jongens valt, lezen we in Party. Eloise onthult ook wat ze het allerbelangrijkste vindt in een partner…

Volgens Eloise is het innerlijke het allerbelangrijkste. Een uitspraak die ‘oma Beatrix’ zeker zal kunnen appreciëren. Eloise legt uit wat voor haar belangrijk is…

“Je moet respect hebben, lief voor anderen zijn, je moet humor hebben. En je moet ook leuk kunnen praten”, lezen we in Party een uitspraak van Eloise over haar ideale partner.

Lees verder

Holland

Groot verlies onze koning Willem-Alexander: ‘Jong overleden’

De 19-jarige zoon van Frans de Beaufort, een van de beste vrienden van koning Willem-Alexander, is op maandag 9 mei jongstleden overleden. De koninklijke familie heeft in het NRC een rouwadvertentie laten plaatsen voor Jan de Beaufort.

In de advertentie staat de volgende tekst: ”We gaan je zo ongelooflijk missen. Ons hart gaat uit naar jouw lieve, warme, en vrolijke familie. Weet dat wij er altijd voor hen zullen zijn.” De ondertekenaars van het rouwbericht zijn Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane.

Ook de namen van onder anderen Marc ter Haar en Tijo baron Collot d’Escury staan onder de advertentie. Zij waren samen met Frans de Beaufort getuigen op het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Jarenlange vriendschap

Koning Willem-Alexander en Frans de Beaufort zijn al jaren bevriend, zo weet De Telegraaf. Zo was Cornélie Sickinghe, de moeder van Frans, gouvernante van prinses Beatrix op Paleis Soestdijk. In 1997 was Willem-Alexander ceremoniemeester op het huwelijk van Frans en zijn vrouw Suzanne. Ook is Beaufort peetvader van prinses Alexia.

Het is niet bekendgemaakt waaraan of op welke de slechts 19-jarige Jan om het leven is gekomen.

Lees verder
Advertisement

Trending