Connect with us

Nieuwste

Koning Winter laat zich nu al ruiken – Extreem koud weer op komst!

Oktober verloopt tot nu toe erg zacht, maar daar kan later deze week weleens verandering in komen.

De afgelopen drie weken kwam het zelfs regelmatig tot nieuwe dagrecords, omdat het zo warm was voor de tijd van het jaar.

,,Deze week zijn de temperaturen een stuk normaler en aan het einde van de week is het zelfs heel goed mogelijk dat we al een beetje aan de winter mogen ruiken”, meldt weerman Alfred Snoek van Weerplaza.

Aankomende nacht staat er weinig wind en klaart het overal regelmatig op. Het blijft vrijwel droog en de temperatuur kan met name landinwaarts flink onderuit gaan.

Op diverse plaatsen zakt het kwik tot nog maar net iets boven het vriespunt en op beschutte plaatsen is zelfs een graadje vorst niet uitgesloten.

Snoek: ,,Een enkeling die morgenochtend toch met de auto op pad gaat, zal voor vertrek misschien even de autoruiten moeten krabben en ook zijn enkele houten bruggetjes in de woonwijken misschien wel wat glibberig.”

Ook in de nacht van maandag op dinsdag kan de temperatuur lokaal tot rond het vriespunt dalen. ,,Voor de tijd van het jaar is dat overigens heel normaal”, weet Snoek.

,,Overdag is het met 9 of 10 graden de komende dagen ook niet echt koud, zeker niet omdat de wind niet al te stevig is.

De regenkansen zijn voorlopig klein, misschien dat er donderdag nog even een klein beetje regen uit de bewolking valt.”

Stuk kouder
Vanaf donderdag verandert het weer en vanaf vrijdag kan het een stuk kouder worden. ,,Maar echte vrieskou is op dat moment boven Oost-Europa niet aanwezig”, stelt Snoek.

,,Pas ruim ten noorden van de lijn Oslo – Stockholm – Helsinki komen de temperaturen volgend weekend niet meer boven nul uit.

In steden als Warschau, Praag en Berlijn blijft de temperatuur vrijdag en zaterdag nog ruim boven het vriespunt.”

Klassiek winterweer komt vooralsnog niet onze kant op. ,,Toch lijkt de aanvoer van zachte lucht uit het zuiden en westen voorlopig afgesneden te worden en dan hebben de liefhebbers van winterkou de tijd van het jaar wel behoorlijk mee”, aldus Snoek.

Tijdens de lange nachten kan het tijdens opklaringen flink afkoelen en neemt de kans op nachtvorst toe.

Tijdens de korte dagen komt de temperatuur uiteindelijk nog maar met moeite boven de 5 graden uit.

Zelfs een wat lagere maximumtemperatuur is lokaal mogelijk als tijdens de koude nachten mist of laaghangende bewolking ontstaat, die overdag erg hardnekkig blijkt te zijn.”

Losse schroeven
Mede door het wat koudere slot van deze maand, blijft een recordwarme november uit. Op de eerste plaats staat nog altijd november 1994 met een gemiddelde temperatuur van 10,2 graden.

,,Dit jaar is het nog even afwachten wat de eindstand gaat worden, maar waarschijnlijk komen we iets onder de 9 graden uit”, zegt Snoek. ,,Daarmee lijkt een notering in de top 10 van warmste oktobermaanden sinds 1901 wel zeker.”

Ook is 2022 nog volop in de race om als warmste jaar ooit te eindigen. Nu is dat 2014 met een jaargemiddelde van 11,7 graden.

,,Alleen als in december wel dat krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië tot ontwikkeling komt en arctische lucht veelvuldig weet uit te stromen over ons land, komt dat record op losse schroeven te staan.”

Lees verder

Nieuwste

Patiënte haalt kamergenote van beademing vanwege irritant geluid beademingstoestel

Een patiënte (72) in een ziekenhuis in de Duitse stad Mannheim schakelde de beademing van haar kamergenote twee keer uit. Dat deed ze omdat het geluid van het toestel haar stoorde. De vrouw is aangehouden op verdenking van poging doodslag.

Het voorval gebeurde vorige maand, maar werd deze week naar buiten gebracht. De verdachte schakelde op een avond het beademingstoestel van haar kamergenote, een 79-jarige dame, tot twee keer toe uit. Het ziekenhuispersoneel had haar na de eerste keer al gewaarschuwd dat de vrouw afhankelijk was van beademing.

Na de tweede keer moest de vrouw worden gereanimeerd. Ondertussen verkeert ze niet meer in levensgevaar. Ze heeft wel nog intensieve zorgen nodig.

Lees verder

Nieuwste

Baas laat medewerkers hele maand december gratis boodschappen doen

Het personeel van drie internetbedrijven in Breda kregen een speciaal kerstcadeau van hun baas Joris Toonders. Alle werknemers mogen de hele maand december gratis boodschappen doen. En er is geen limiet.

In een bericht op LinkedIn legt Toonders uit: “Iedereen heeft een folder, een boodschappentas en een ‘gouden envelop’ ontvangen. In de gouden envelop kunnen alle collega’s gedurende de hele maand alle bonnetjes van hun boodschappen stoppen, zodat deze vervolgens gedeclareerd kunnen worden. Alles wordt dan betaald.”

De medewerkers mogen niet alleen gratis boodschappen doen in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook bij de slager en de bakker. En er is geen limiet bepaald. Hij schrijft: “Het maximumbedrag? Dat is er niet. Ik vertrouw al mijn collega’s en hoop dat iedereen er enorm van gaat genieten. Ik kijk er naar uit!”

Lees verder

Nieuwste

Uren na overlijden hondje ziet baasje haar gezicht in de wolken

Onze huisdieren zijn echte familieleden. Hun heengaan komt dan ook altijd verschrikkelijk hard aan.

Heel wat baasjes vinden troost in de gedachte dat onze overleden hondjes zich aan de andere kant van de regenboogbrug bevinden.

Dat overkwam ook de jonge vrouw Luce Ledgeway uit York in Engeland. Ze was helemaal kapot toen haar 14-jarige Jack Russel Terriër overleed. Hondje Sunny kreeg een fatale beroerte.

Lucy maakte een autoritje om zich wat af te leiden. Toen reed ze voorbij de plaats waar ze haar altijd mee uit wandelen nam. De jongedame wilde haar aanwezigheid voelen.

Toen gebeurde er iets wondermoois. Lucy vertelt: “Het was zo vreemd. Ik dacht bij mezelf dat ik Sunny in de lucht wilde zien, als teken dat ze oké was.” En toen ze naar de wolken keek, zag ze daadwerkelijk haar gezichtje. “Ik moest de ogen uit mijn kop janken en keek omhoog en zag Sunny.”

Haar bericht werd massaal gedeeld door hondenliefhebbers, die getuigen over gelijkaardige ervaringen.

Lees verder
Advertisement

Trending