Connect with us

Nieuwste

”Supermarkten stoppen verkoop van sigaretten”

Een groep artsen vindt dat supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten. De medici zijn daarom vandaag in Rotterdam om actie te voeren. ”Hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder kans je hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten en de gevolgen hiervan.”

70 kinderen per dag
Huisarts Shakib Sana beweert dat er dagelijks zo’n 70 kinderen beginnen met roken. “Sommigen van hen worden later patiënt van diezelfde artsen als die nu actievoeren”, vertelt Sana aan Hart van Nederland. De artsen willen zo snel mogelijk een verbod op het verkopen van sigaretten in de supermarkt. “Het liefste vanaf vandaag en niet pas vanaf 2024, zoals ze nu van plan zijn.”

Artsen voeren harde actie: sigarettenverkoop in supermarkt moet stoppen

De beschik- en grijpbaarheid van sigaretten in wijken, en dan met name in achterstandswijken, is volgens Sana gewoon te groot. “We weten dat per dag 70 kinderen starten met roken. Dan kunnen we niet spreken van een rookvrije generatie.”

Petitie
De artsen hebben zelfs een petitie opgestart. Hierin laten zij zien dat zij veel steun krijgen. Onder meer het Longfonds, het KWF, ErasmusMC en het Longfonds hebben de petitie ondertekend. De artsen willen dat supermarkten stoppen met de verkoop van kankerstaafjes.

“Je gaat met je ouders naar de supermarkt om je eerste levensbehoefte te kopen, zoals groente, fruit, brood en vlees. Je komt er vaak, kinderen op school gaan ook vaak in de pauze in de supermarkt hun eten halen”, zegt Sana. “Dan zie je dat sigaretten makkelijk in het zicht zijn en dat verhoogt de grijpbaarheid.”

Er vallen volgens de arts ongeveer 20.000 doden per jaar door de gevolgen van roken. “Die mensen vallen niet ineens neer als herfstbladeren, maar ze moeten jarenlang inleveren op kwaliteit van leven. Dat willen we stoppen als dokters.” Hij zegt dat de kans groot is dat als kinderen jong beginnen met roken, ze eraan verslaafd raken. “De patiënten die wij als huis- en longartsen nu in de spreekkamer zien, zijn ook patiënten die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Lees verder

Economie

Broertje van Nikkie Plessen overleden: “Hij kon niet meer zelf ademen”

Nikkie Plessen (36 jaar) was onlangs te gast in de podcastserie “Podnataal” waar ze vertelt over haar zwangerschappen. Zo vertelde de modeontwerpster dat ze tijdens haar eerste zwangerschap beter in de gaten werd gehouden omdat haar broer was overleden.

Nikkie zegt echter niet iemand te zijn die zich “veel zorgen maakt over de gevaren en wat er kan gebeuren”.

“Ik laat alles op me afkomen”

De modeontwerper heeft bijvoorbeeld geen lessen over zwangerschap gevolgd en heeft er ook niet echt over gelezen. “Natuurlijk, de eerste keer dat je websites bekijkt die vooral gaan over de ontwikkeling van je kind, hoe ze eruit zien en hoe je je nu zou moeten voelen, heb ik dat allemaal gedaan”, zegt ze over haar eerste zwangerschap. “Ik ben nog steeds de persoon die ik mezelf zie. Ik laat dingen met me gebeuren. De hele wereld kan het, dus ik moet op de een of andere manier echt succesvol zijn.

Broer is ernstig gehandicapt

Nikkie moet echter iets vaker gecontroleerd worden dan normale zwangere vrouwen. Het ging allemaal om zijn overleden broer. “Hij was erg ziek, dus ik maakte een schetsmatig medisch dossier zodat alles onder controle was. (…) Hij had een omgekeerd chromosoom. Hij kon niet zelfstandig ademen en kon niets doen. Toen zei Nikkie’s vriend: ” ga naar een fabriek omdat het een familieding is.” Dan zien ze hoe gezond een kind is. U bevindt zich momenteel in de gezondheidsmodus. Ik ben dus niet een van die mensen die zich grote zorgen maakt over de gevaren en wat er zou kunnen gebeuren. “

Lees verder

Economie

“André Hazes jr. vecht tegen vervelende ziekte”

André Hazes zit nog in de mand. De zanger is emotioneel uitgeput.

Haze Jr. is een Nederlandstalige zangeres. Hij is de zoon van wijlen André Hazes. Zijn bekendste nummer is “Live”. Niet iedereen is er echter zo zeker van. Het gerucht gaat dat Andre Hazes nog niet uitgeput is.

Sommige bronnen zeiden dat de mannelijke zanger een “verslaving” moet hebben, aldus Gia Dinh TV. “Ja, hij moet deze gewoonte doorbreken.

Vandaag zegt het management van André dat dat niet waar is. André is in de kliniek omdat hij uitgeput is. De directie zegt hierover het volgende.

Hazes heeft de afgelopen maanden een tumultueuze tijd doorgemaakt. Zijn slechte vorm, de precaire toestand van de coronapandemie en de ontwikkeling van zijn persoonlijke leven hebben hem enorm geraakt.

André is een druk leven gewend. Maar door de coronacrisis en veranderingen in haar leven veranderde alles ineens. Hij ging echter door met het uitvoeren van de plannen. Nu is het tijd voor hem om te vertragen en weer volledig fit te worden.

“André wil haar gezondheid herstellen nadat ze zichzelf veel schade heeft toegebracht. Hij begrijpt het en wil weer de beste versie van zichzelf zijn.

Lees verder

Nieuwste

Dochter Constantijn en Laurentien in grootste geheim uit Nederland vertrokken

De jongste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, gravin Leonore, is in het grootste geheim naar het buitenland vertrokken. Ze verblijft momenteel in Wales waar ze middelbaar onderwijs volgt aan het UWC Atlantic College. Dat is dezelfde school als haar nichtje prinses Alexia.

Volgens de traditie is de gravin door de tweedejaars ontvangen met gejoel, geklater op pannen en muziek. Ook prinses Alexia was aanwezig.

Het was te verwachten dat het nieuws toch zou uitlekken. Constantijn en Laurentien willen niets kwijt over de keuze van hun dochter om in het buitenland te gaan studeren. “Hierover doet de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen”, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Wellicht houden ze de lippen stijf omdat de studie voor twee jaar maar liefst 95.000 euro kost. Dat is natuurlijk alleen maar weggelegd voor de superrijken. Ook broer Claus-Casimir maakte zijn studie af in het buitenland. Gravin Eloise is de enige die in Nederland studeerde.

 

Lees verder

Trending