Connect with us

Nieuwste

Meisje (17 jaar) overleden door tampon

In België is een 17-jarige vrouw overleden aan de gevolgen van de zeer zeldzame tamponziekte: het zogenoemde Toxische Shock Syndroom (TSS).

De aandoening kan ontstaan bij het te lang inhouden van het hulpmiddel bij menstruatie. Bacteriën zoals stafylo- en streptokokken kunnen dan in een broeierige omgeving levensgevaarlijke gifstoffen produceren die via slijmvliezen in de bloedbaan terechtkomen.

Laurence Hennuy, de moeder van Maëlle Nactergal (het slachtoffer) doet op Facebook een dringende oproep aan jonge meiden, verpleegkundigen en artsen zich toch vooral beter te verdiepen in de mogelijk risico’s van het te lang dragen van tampons.

‘Want onze dochter is donderdag overleden aan de gevolgen van TSS, oftewel een toxische shock’.

TSS komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor, maar heeft vrijwel nooit een dodelijk afloop.

Volgens de Belgische gynaecoloog Hendrik Cammu, verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Brussel, is het geval van Nactergal ‘een zeldzaamheid’.

,,Onze Maëlle was een sportief meisje, dat zin had in het leven en nog zoveel plannen had”, vertelt Laurence aan Franstalige Belgische media.

,,Maar ze heeft ons in minder dan 48 uur tijd verlaten, door een toxische shock die is veroorzaakt door een tampon.

Afgelopen dinsdag is ze met de eerste symptomen naar de dokter gegaan. Het is voor ons onaanvaardbaar dat het zo snel is gegaan.”

Afgelopen maandag vertoonde Maëlle voor het eerst ziekteverschijnselen. ,,Ze was net teruggekeerd van het sporten, rond 20.00 uur ’s avonds.

Ze zag er perfect gezond uit. Maar later op de avond kreeg ze koorts en begon ze over te geven. We dachten dat het griep was.”

De nacht ging voorbij, maar Maëlle bleef een hoge lichaamstemperatuur houden. ,,Vroeg in de ochtend hebben we de dokter gebeld.

Hij dacht ook dat het een griepje was en schreef een behandeling voor. Maar niets hielp. Het werd zo erg dat we dezelfde dag nog een ambulance hebben gebeld.” In het ziekenhuis werd de jonge vrouw verder behandeld voor ernstige griep.

Antibiotica

Toen haar toestand niet verbeterde, werd de jonge Waalse overgebracht naar de intensive care van een ander ziekenhuis.

Daar werd de diagnose TSS gesteld. Feitelijk te laat, want de artsen konden niets meer voor de 17-jarige betekenen.

Als de aandoening in een eerder stadium was getraceerd, had antibiotica wellicht nog kunnen helpen.

De moeder van Maëlle Nactergal neemt de medici niets kwalijk. Met name omdat het om een ziekte gaat die zeer zeldzaam is en zich lastig laat diagnosticeren.

Dat iemand overlijdt aan TSS, komt anno 2020 amper voor. Jaren geleden, met name in de jaren 70, was vaker sprake van de tamponziekte toen er nog superabsorberende tampons op de markt waren.

Die zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar. Desondanks kan, zo stelt gynaecoloog Hendrik Cammu, de heftige aandoening toch nog ontstaan als bacteriën die van nature voorkomen in de vagina bepaalde toxines (gifstoffen) afscheiden. Het gaat dan met name om stafylokokken en streptokokken.

Orgaanfalen

Cammu: ,,Die bacteriën kunnen zich gaan vermenigvuldigen in een situatie waarin bloed begint te ‘broeden’ zoals bij het gebruik van een tampon.

Als je die te lang laat zitten, vergroot dat de kans op afscheiding van die toxines. De stofjes besmetten via het bloed het hele lichaam.

Dat gaat gepaard met een snel verlagende bloeddruk waardoor de organen te weinig bloed krijgen.”

Uiteindelijk gaan organen zoals nieren, lever, hart en longen uitvallen, waardoor je in shock raakt.

De eerste symptomen van dat fenomeen lijken inderdaad wat op die van griep. Bij een goede behandeling zullen, zo benadrukt de arts, alle organen zich weer herstellen.

De specialist vindt het lastig om richtlijnen te formuleren voor het gebruik van tampons. En dan vooral hoelang je ze in mag houden.

,,Dat hangt af van hoeveel je menstrueert op een bepaald moment. In het algemeen wordt aangeraden een tampon niet langer dan acht uur te gebruiken.”

De moeder van Maëlle Nactergal stelt dat haar dochter zeker op de hoogte was van de mogelijke risico’s en het bestaan van TSS.

‘Toch wisten we niet wat ze had, omdat de symptomen op buikgriep lijken’, schrijft ze op Facebook. De scholiere wordt woensdag in haar woonplaats Somzée begraven.

De ziekte heet tamponziekte omdat de aandoening vooral bij vrouwen voorkomt die tampons gebruiken.

Lees verder

Economie

John van den Heuvel vindt harde steun na overleden dochter

John van den Heuvel zei op Instagram dat het vandaag een moeilijke dag was voor hem en zijn vrouw. Hun eerste kind werd levenloos geboren op 11 april 1991 na negen maanden zwangerschap. “Een bijzondere dag vandaag, met een droevige kant voor ons”, aldus de misdaadverslaggever.

“De korte tijd die Kirsten in ons leven heeft doorgebracht, zullen we altijd koesteren en nooit vergeten”

In zijn autobiografie uit 2015, The Mirror of Justice, vertelt John hoe hun dochter stierf in de baarmoeder van zijn vrouw Mariëtte. We kunnen lezen: “De geboorte is – in tegenstelling tot wat het lijkt – een ontroerend en mooi moment”. Na het opwekken van kunstmatige weeën die meer dan 24 uur aanhielden, werd haar dochter Kirsten geboren op 11 april 1991. Ze is vandaag 30 jaar oud. “ Na Kirsten hebben we drie zonen, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Maar we koesteren en zullen de korte tijd die Kirsten in ons leven doorbracht nog steeds koesteren”, zei de voormalige politieagent in de aangeklaagde post.

Daaropvolgende bloedonderzoeken wezen uit dat Kirsten trisomie 18 had, “een belangrijke chromosomale afwijking die onverenigbaar is met het leven op chromosoom achttien”. Onder de (bekende) post betuigde Nederland hun medeleven met John, waaronder Jeroen Kijk in de Vegte, Nikkie Plessen, Kelly Weeks, Monique Westenberg, Gerard Joling, William Rutten, Eddy Zoëy en Nicolette Kluijver. “In gedachten bij jullie”, schreef Maik de Boer ook.

Het was een bijzonder emotionele dag voor John en zijn familie, die meestal niet in het middelpunt van de belangstelling staan ​​en vaak op RTL zitten om over strafzaken te praten, zoals Taghi.

Lees verder

Economie

Familie Meiland kapot van verdriet door overlijden

Slecht nieuws voor Meilandjes: Bulldog Bommel bleek zo ziek dat hij niet meer gezond was. De familie moet de hond naar bed hebben gebracht, zoals te zien is in de aflevering van Chateau Meiland van vanavond.

Een deskundige heeft de hond grondig onderzocht. “Uit het onderzoek bleek dat zijn gewrichten, zijn knieën, het feit dat alles helemaal kapot was”, zei Martien bedroefd. Bommel voelde zich slecht, dus hij werd steeds agressiever en viel steeds meer mensen aan. Hij had pijn en was erg in de war, dus Erica, Maxime en Martien voelden zich genoodzaakt het dier te laten inslapen.

De vraag is dus: wat kan de familie doen ter nagedachtenis aan Bommel? Ze vinden een urn te treurig en begraven op de boerderij is geen optie: misschien moeten ze binnenkort verhuizen. Maar toen kreeg Maxime een idee. “ Kunnen we niet gewoon Bombel vormen? ”, ze stelde voor. “ Dat is een goed idee,’ antwoordde Martien. “ Dan kunnen we hem hier in de gang zetten en kan ik hem nog steeds aaien zonder bang te zijn dat hij me bijt. ”

Maxime Meiland

Martien deelde vanavond een foto van het dier op Instagram. “ Na jaren van plezier en angst hebben we voor jou besloten. We zijn verdrietig en blij. Je blijft voor altijd in onze Bommeltje harten! “, voegde hij eraan toe. De reality-tv-ster werd overspoeld met steunbetuigingen van de bekende Nederlanders. Onder meer Jan Versteegh, Viktor Brand en Wendy van Dijk wensen hem veel sterkte.

Lees verder

Economie

Ruud de Wild met spoed naar ziekenhuis na heftige bloeding

Ruud de Wild ligt weer in het ziekenhuis. De radio-dj mocht afgelopen weekend weer naar huis na een geslaagde darmresectie, maar is maandagmiddag per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn superieuren meldden het aan het ANP. Een week geleden maakte NPO Radio 2-dj bekend dat hij last heeft van darmkanker.

Volgens Shownieuws had zijn vriendin, Olcay Gulsen, meerdere complicaties en is De Wild uit voorzorg met een ambulance afgevoerd na hevig bloedverlies, meldt Shownieuws. rehabiliteren
Maandagochtend maakte Gulsen bekend dat haar vriend naar huis was teruggekeerd.

Radio-dj’s zullen er baat bij hebben na drie maanden revalidatie. Vorige week is De Wild voor het eerst geopereerd. Hij zei dat hij op tijd was.

Lees verder

Trending