Connect with us

Holland

Koningin Máxima maakt flinke ruzie

Koningin Máxima der Nederlanden kreeg het vorige week flink aan de stok met Texaanse gouverneur Greg Abbott over abortusrechten in de staat.

De koningin, vergezeld door de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher, sprak dit weekend met Abbott tijdens een diplomatiek bezoek aan de staat Texas.

Koningin Máxima zou naar verluidt kritiek hebben geuit op Abbott vanwege de pro-life-wetgeving van Texas na de vernietiging van Roe v. Wade door het Hooggerechtshof.

De volledige uitwisseling tussen de leiders is niet openbaar beschikbaar, maar zowel de koningin als de gouverneur lijken vast te houden aan hun individuele beleidsbeslissingen.

“Er is één punt van zorg dat ik aan de orde wilde stellen, en dat is het recht op veilige abortus voor vrouwen. Uiteraard heeft Nederland daar een sterk standpunt in”, aldus Schreinemacher tegen Abbott. “Ik vroeg me af of we misschien samen zouden kunnen werken als tegenhangers om te zien wat we kunnen doen in die [abortus] houding voor Texas.”

Abortus is momenteel legaal in Nederland tot 24 weken. Na de 24 weken zijn abortussen alleen legaal in geval van gezondheidsrisico’s of medische noodgevallen.

“Eén ding waar we hier veel belang aan hechten, is de veiligheid en gezondheid van de moeder”, zei de gouverneur naar verluidt tegen de Nederlandse leiders. “Maar het andere waar we belang aan hechten, is de veiligheid en gezondheid van de baby.”

Abbott is een voorvechter van het verbieden van abortus nadat een hartslag kan worden gedetecteerd – een zeer vroege mijlpaal in de ontwikkeling van een ongeboren baby die abortus vrijwel illegaal maakt, behalve in soortgelijke uitzonderlijke gevallen van medisch noodgeval of gezondheidsrisico’s.

Een federale rechter in Texas blokkeerde dinsdag laat de regering Biden om nieuwe richtlijnen op te leggen in de door de Republikeinen geleide staat die ziekenhuizen verplichtte om noodabortussen aan vrouwen te verstrekken, ongeacht het staatsverbod op de procedure.

Lees verder

Holland

Iedereen gaat er op achteruit behalve de koning: Hij verdient in totaal 50 miljoen euro!

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen er volgend jaar heel wat euro’s bij dankzij de inflatiecorrectie. En hoewel veel Nederlanders alleen maar kunnen dromen van een tientje extra, gaat het bij de Oranjes al snel om tienduizenden euro’s. Al eerder deed Amalia afstand van haar toelage, maar is de koning ook bereid dit te doen?

Salaris

Op dezelfde dag dat koning Willem-Alexander zijn medeleven uitsprak naar het volk, werd ook zijn eigen salaris bekend. De vorst gaat er maar liefst 2,8 procent op vooruit. Maar niet alleen onze koning krijgt compensatie. Ook koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen compensatie voor de hoge inflatie. En dat valt niet bij iedereen goed.

Prinsjesdag

Door de hoge inflatie komen veel mensen niet of nauwelijks rond. En dat terwijl de Oranjes in totaal vijftig miljoen euro krijgen, wat het hoogste bedrag ooit is. Vorig jaar was dit namelijk nog 48,2 miljoen euro. Dat dit bij het volk wringt, is iets wat tijdens Prinsjesdag duidelijk werd.

De koninklijke familie werd namelijk toegezwaaid met omgedraaide Nederlandse vlaggen en een hoop gefluit en boegeroep. Hoewel protest tegen het koningshuis niet nieuw is, is er nog nooit zo’n grote weerstand geweest.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het Nederlandse koningshuis is ook dit jaar gedaald, zo blijkt uit het jaarlijkse koningshuisonderzoek van Ipsos. In 2020 had driekwart van de Nederlanders nog vertrouwen in de koning, maar dit jaar is dat slechts de helft daarvan. Veel Nederlanders vinden namelijk dat het koningshuis een stuk minder betrokken, menselijk en meelevend overkomt.

Een van de deelnemers reageerde gefrustreerd op de vraag wat hij/zij het minst waardeerde aan koning Willem-Alexander. “Dat de bevolking veel moet betalen voor zijn leven en dat hij daarvan zeer ruim kan leven en geen of bijna geen belasting betaald.”

Kan de koning afzien van zijn inkomen?

Al eerder zag prinses Amalia gedurende haar studententijd af van haar toelage, wat in totaal zo’n 300.000 euro per jaar is. Daarbij zou ze in theorie 1,4 miljoen euro ontvangen voor personele en materiële uitgaven, maar ook dit gaat de staatskas in. Na de bekendmaking van de begroting van dit jaar, riep dat bij vele vragen op: “Kan de koning ook niet zoiets doen?”

Het antwoord op die vraag is makkelijk: nee. De samenstelling en de ontwikkeling van de uitkering voor de koninklijke familie wordt grondwettelijk bepaald door het parlement. Het inkomen wat de Oranjes krijgen, staat dus vast. Het weigeren ervan gaat tegen de wet in en is dus verboden. Het geld terugstorten is echter wel een optie, maar dat doet de koning niet.

Lees verder

Holland

Heftig nieuws prinses Beatrix: ‘Begrafenis…’

Prinses Beatrix kreeg een prominente plek op de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth. De Oranjes zaten op de eerste rij, maar voor Beatrix was het een erg zware klap…

Na het verlies van haar man, zoon, zus en hartsvriendin, verloor Beatrix nu opnieuw een goede vriendin. Want vanaf jonge leeftijd waren Beatrix en Elizabeth nauw bevriend. En die vriendschap ging erg ver…

Zelfs in hun jonge jaren zouden de twee vorstinnen al pen- en belvriendinnen zijn geweest. Zelfs Willem-Alexander getuigde over die hechte band…

“Ik kwam al Buckingham Palace vóór de inhuldiging van mijn moeder”, onthult onze koning een paar jaar geleden. Ook toen prins Friso en zijn gezin in Londen woonde, maakte Beatrix vaak een zijsprongetje naar koningin Elizabeth voor een onofficieel kopje thee. En één pijnlijk moment bracht hen nog dichter bij elkaar…

Toen prins Philip overleed was de Britse Queen ook plots weduwe. “Wat haar en Beatrix vast alleen nog maar dichter bij elkaar bracht”, lezen we in Party.

Lees verder

Holland

Koningin Maxima komt met dramatisch nieuws over Amalia naar buiten

Koningin Máxima zal haar oudste dochter de komende twee jaar nog meer waarderen. Prinses Amalia woont de afgelopen jaren thuis, vertellen Máxima en Willem Alexander woensdag aan RTL Boulevard in Lahore, Pakistan.

Niet zo goed

Zij “vond het ook niet leuk”, vervolgde Máxima met EO’s Blauw Bloed. ‘Het is heel snel gegaan,’ zei de koningin. Máxima zei ’trots’ te zijn op Amalia, die ze een goede vriendin noemt.

Prinses Amalia

Pater Alexander had het hier moeilijker mee en wilde niet dat dit zou gebeuren. Aanstaande zaterdag viert Amalia haar zestiende verjaardag. Een groot feest heeft ze niet, maar het wordt zeker gevierd, aldus de koningin. “We gaan veel zingen.

Lees verder

Trending