Connect with us

Holland

Iedereen gaat er op achteruit behalve de koning: Hij verdient in totaal 50 miljoen euro!

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen er volgend jaar heel wat euro’s bij dankzij de inflatiecorrectie. En hoewel veel Nederlanders alleen maar kunnen dromen van een tientje extra, gaat het bij de Oranjes al snel om tienduizenden euro’s. Al eerder deed Amalia afstand van haar toelage, maar is de koning ook bereid dit te doen?

Salaris

Op dezelfde dag dat koning Willem-Alexander zijn medeleven uitsprak naar het volk, werd ook zijn eigen salaris bekend. De vorst gaat er maar liefst 2,8 procent op vooruit. Maar niet alleen onze koning krijgt compensatie. Ook koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen compensatie voor de hoge inflatie. En dat valt niet bij iedereen goed.

Prinsjesdag

Door de hoge inflatie komen veel mensen niet of nauwelijks rond. En dat terwijl de Oranjes in totaal vijftig miljoen euro krijgen, wat het hoogste bedrag ooit is. Vorig jaar was dit namelijk nog 48,2 miljoen euro. Dat dit bij het volk wringt, is iets wat tijdens Prinsjesdag duidelijk werd.

De koninklijke familie werd namelijk toegezwaaid met omgedraaide Nederlandse vlaggen en een hoop gefluit en boegeroep. Hoewel protest tegen het koningshuis niet nieuw is, is er nog nooit zo’n grote weerstand geweest.

Vertrouwen

Het vertrouwen in het Nederlandse koningshuis is ook dit jaar gedaald, zo blijkt uit het jaarlijkse koningshuisonderzoek van Ipsos. In 2020 had driekwart van de Nederlanders nog vertrouwen in de koning, maar dit jaar is dat slechts de helft daarvan. Veel Nederlanders vinden namelijk dat het koningshuis een stuk minder betrokken, menselijk en meelevend overkomt.

Een van de deelnemers reageerde gefrustreerd op de vraag wat hij/zij het minst waardeerde aan koning Willem-Alexander. “Dat de bevolking veel moet betalen voor zijn leven en dat hij daarvan zeer ruim kan leven en geen of bijna geen belasting betaald.”

Kan de koning afzien van zijn inkomen?

Al eerder zag prinses Amalia gedurende haar studententijd af van haar toelage, wat in totaal zo’n 300.000 euro per jaar is. Daarbij zou ze in theorie 1,4 miljoen euro ontvangen voor personele en materiële uitgaven, maar ook dit gaat de staatskas in. Na de bekendmaking van de begroting van dit jaar, riep dat bij vele vragen op: “Kan de koning ook niet zoiets doen?”

Het antwoord op die vraag is makkelijk: nee. De samenstelling en de ontwikkeling van de uitkering voor de koninklijke familie wordt grondwettelijk bepaald door het parlement. Het inkomen wat de Oranjes krijgen, staat dus vast. Het weigeren ervan gaat tegen de wet in en is dus verboden. Het geld terugstorten is echter wel een optie, maar dat doet de koning niet.

Lees verder

Holland

Heftig nieuws Prinses Mabel: ‘Ze heeft kanker’

Prinses Mabel verloor eerder al haar echtgenoot prins Friso en nu blijkt het noodlot opnieuw toe te slaan…

Bij Mabels jongere zus Nicoline blijkt kanker te zijn vastgesteld. Al blijft het onduidelijk hoe het nu juist met Nicoline gesteld is…

Op haar eigen website recenseert Nicoline Wisse Smit het boek “Gevoel voor tumor” en in haar tekst wordt duidelijk dat ook bij Nicoline zelf kanker werd vastgesteld…

“De inhoudsopgave van het boek raakt de onderwerpen die mij bezighouden, zoals chemo, het ziekenhuis als microkosmos en hoe om te gaan met bezoek. Herkenning volop”, klinkt Nicoline in eerste instantie nog positief over het boek. Maar nadien loopt het fout…

“De inhoud zelf raakt me echter minder dan dat ik op basis van de inhoudsopgave verwacht”, geeft de zus van prinses Mabel toe. Bovendien bezorgde het haar een onterechte angst…

“Bovendien maakt het hoofdstuk over bestraling me doodsbang – een woord met een dubbele lading in dit geval – voor iets dat in mijn geval (en dus in werkelijkheid) meevalt”, verwijst Nicoline naar haar eigen behandeling tegen kanker.

Het is echter onduidelijk hoe het momenteel met de gezondheid van Nicoline gesteld is en tegen welke kanker ze vecht.

Lees verder

Holland

Eloise over Marokkaans vriendje: “ik wil hem voorstellen aan oma Beatrix”

Eloise heeft altijd een heel hechte band gehad met haar oma, prinses Beatrix. En dan doet de gravinfluencer een opvallende uitspraak…

Een serieus vriendje zou Eloise sowieso willen voorstellen aan haar oma, lezen we in Party. Maar aan wat voor type moet Beatrix zich dan verwachten?

Eloise vertelt dat ze niet echt een bepaald type heeft en zowel op blonde als donkere jongens valt, lezen we in Party. Eloise onthult ook wat ze het allerbelangrijkste vindt in een partner…

Volgens Eloise is het innerlijke het allerbelangrijkste. Een uitspraak die ‘oma Beatrix’ zeker zal kunnen appreciëren. Eloise legt uit wat voor haar belangrijk is…

“Je moet respect hebben, lief voor anderen zijn, je moet humor hebben. En je moet ook leuk kunnen praten”, lezen we in Party een uitspraak van Eloise over haar ideale partner.

Lees verder

Holland

Groot verlies onze koning Willem-Alexander: ‘Jong overleden’

De 19-jarige zoon van Frans de Beaufort, een van de beste vrienden van koning Willem-Alexander, is op maandag 9 mei jongstleden overleden. De koninklijke familie heeft in het NRC een rouwadvertentie laten plaatsen voor Jan de Beaufort.

In de advertentie staat de volgende tekst: ”We gaan je zo ongelooflijk missen. Ons hart gaat uit naar jouw lieve, warme, en vrolijke familie. Weet dat wij er altijd voor hen zullen zijn.” De ondertekenaars van het rouwbericht zijn Willem-Alexander, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane.

Ook de namen van onder anderen Marc ter Haar en Tijo baron Collot d’Escury staan onder de advertentie. Zij waren samen met Frans de Beaufort getuigen op het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Jarenlange vriendschap

Koning Willem-Alexander en Frans de Beaufort zijn al jaren bevriend, zo weet De Telegraaf. Zo was Cornélie Sickinghe, de moeder van Frans, gouvernante van prinses Beatrix op Paleis Soestdijk. In 1997 was Willem-Alexander ceremoniemeester op het huwelijk van Frans en zijn vrouw Suzanne. Ook is Beaufort peetvader van prinses Alexia.

Het is niet bekendgemaakt waaraan of op welke de slechts 19-jarige Jan om het leven is gekomen.

Lees verder
Advertisement

Trending