Connect with us

Nieuwste

Hele kabinet verlaat zaal na opmerking Thierry Baudet over studie Kaag aan ‘spy college’

Het hele kabinet heeft de plenaire zaal van de Tweede Kamer verlaten na opmerkingen van Thierry Baudet over de plek waar vicepremier Sigrid Kaag heeft gestudeerd. Volgens de voorman van Forum voor Democratie heeft Kaag aan een ‘spy college’ gestudeerd. Kaag studeerde aan het St Antony’s College in Oxford. Volgens Baudet ‘weet iedereen’ dat de Britse geheime diensten daar spionnen rekruteerden. Volg het debat ook via het liveblog onderaan dit artikel.

Maarten van Ast, Marcia Nieuwenhuis, Tobias den Hartog 21 sep. 2022 Laatste update: 20:43
Dat ‘vak K’, zoals het vak met alle bewindslieden van het kabinet wordt genoemd, helemaal leeg loopt is in de recente geschiedenis niet voorgekomen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde het debat stil. Daarop protesteerden SGP en Wilders vanwege het stilleggen van het debat. Daarop liet Bergkamp weten dat ze eerst informatie wilde van het kabinet over het verlaten van de zaal. Het is met afstand de hardste clash van dag één van de politieke beschouwingen.

Op de vraag of Baudet denkt dat Kaag dan ook zelf is gerekruteerd als spion zei hij: ,,Dat zeg ik toch niet. Het is gewoon leuk om te weten waar ze heeft gestudeerd.” Zo laat hij tijdens de schorsing desgevraagd weten aan deze site. Het debat is meer dan een kwartier geschorst geweest. Minister-president Rutte neemt weer plaats in de vak K. ,,Als het kabinet weg blijft kan het debat niet doorgaan, dus ik heb met het kabinet overlegd dat ik hier weer kan zijn.’’ Daarop vraagt Kamervoorzitter aan Thierry Baudet of hij zijn woorden terug wil nemen.

Eerder op de dag botsten oppositiepartijen ook met VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. De torenhoge energienota’s zouden ‘te laat’ en ‘te weinig’ worden gecompenseerd. Ook naar haar coalitiegenoot D66-fractievoorzitter Jan Paternotte wordt fel uitgehaald. De Partij voor de Dieren en GroenLinks maken gehakt van de ‘klimaatpraatjes’ van zijn partij. ,,D66 is erger dan Shell.’’

Neem op proef
Oppositiepolitici hebben geen goed woord over voor het getreuzel en gehannes van de coalitie bij het dempen van de energierekening. Maandenlang zou het niet mogelijk zijn geweest om nog dit jaar iets aan de energierekening te doen, maar vlak voor Prinsjesdag werd alsnog een extra energiepleister uitgedokterd.

VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt de klacht dat het pakket ‘te laat’ kwam. ,,Het kon niet eerder”, pareert zij. Maar ze erkent ook dat het ‘rijkelijk lang’ heeft geduurd. Volgens Denk-voorman Farid Azarkan is er geen sprake van ‘regeren is vooruitzien’, maar eerder van ‘negeren is vooruitzien’.

PvdA-leider Attje Kuiken vindt dat het kabinet ‘te laat’ heeft ingegrepen. ,,We hebben zo lang gehoord dat er niets kon. Terwijl we al maanden met plannen komen. Het kabinet regeert niet.” Bovendien vindt zij de compensatieregeling van het kabinet te vaag. Zij wil weten op hoeveel compensatie huurders en scholen kunnen rekenen. En ze noemt het ‘idioot’ dat het kabinet er wel is voor ‘mensen die twee à drie huizen hebben’, terwijl ‘verhuurders van tochtige huizen met kieren’ niet worden aangepakt.

Zowel de Partij voor de Dieren als GroenLinks hebben geen goed woord over voor de ‘klimaatpraatjes’ van D66. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt tevreden te zijn over de gemaakte stappen, maar dat valt helemaal verkeerd bij GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Vier jaar lang haal je de klimaatdoelen niet’’, benadrukt hij. ,,De green washing is bij D66 nog erger dan de green washing bij Shell’’, bijt hij Paternotte toe. Greenwashing is een marketingtruc. Bedrijven gebruiken die truc om duurzaam te lijken en zo hun imago op te poetsen. Attje Kuiken hekelt het kabinetsbeleid op dit punt: ,,De vervuiler betaalt nu niet.”

PvdD-Partijleider Esther Ouwehand vindt dat D66 in actie moet komen voor kringlooplandbouw. Daarbij wordt voedsel op een duurzamere manier geproduceerd door land en grondstoffen her te gebruiken. ,,Anders zijn de praatjes over kringlooplandbouw echt gratuit en goedkoop.’’ Paternotte erkent dat tempo geboden blijft.

PVV: ‘Het kabinet moet zich verantwoorden bij de Hoge Raad’
Geert Wilders kondigt ook een formele ‘aanklacht’ aan. De PVV-leider claimt dat het kabinet handelt in strijd met de Grondwet omdat mensen in armoede terechtkomen. Er is volgens hem ‘bewust te laat ingegrepen’. ,,Een kabinet dat handelt in strijd met de Grondwet, pleegt een ambtsmisdrijf, daar staat maximaal drie jaar cel op.” Hoe reëel is zo’n aanklacht? Lees hier meer.

De PVV-voorman doet de bijdrage van VVD-voorvrouw Sophie Hermans af als: ‘passieloos en zielloos’. Volgens Wilders was dit: ,,Het zwakste verhaal ooit.’’ Hij vraagt zich af: ,,Is het gezicht van de VVD en beetje het achterhoofd van D66 geworden?’’ Volgens Hermans zit Wilders ‘al 25 jaar vanuit de oppositiebankjes te schreeuwen met tranentrekkende verhalen’. ,,Du moment dat de heer Wilders verantwoordelijkheid neemt, dan neemt hij de benen.’’

Lees verder

Economie

John van den Heuvel vindt harde steun na overleden dochter

John van den Heuvel zei op Instagram dat het vandaag een moeilijke dag was voor hem en zijn vrouw. Hun eerste kind werd levenloos geboren op 11 april 1991 na negen maanden zwangerschap. “Een bijzondere dag vandaag, met een droevige kant voor ons”, aldus de misdaadverslaggever.

“De korte tijd die Kirsten in ons leven heeft doorgebracht, zullen we altijd koesteren en nooit vergeten”

In zijn autobiografie uit 2015, The Mirror of Justice, vertelt John hoe hun dochter stierf in de baarmoeder van zijn vrouw Mariëtte. We kunnen lezen: “De geboorte is – in tegenstelling tot wat het lijkt – een ontroerend en mooi moment”. Na het opwekken van kunstmatige weeën die meer dan 24 uur aanhielden, werd haar dochter Kirsten geboren op 11 april 1991. Ze is vandaag 30 jaar oud. “ Na Kirsten hebben we drie zonen, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Maar we koesteren en zullen de korte tijd die Kirsten in ons leven doorbracht nog steeds koesteren”, zei de voormalige politieagent in de aangeklaagde post.

Daaropvolgende bloedonderzoeken wezen uit dat Kirsten trisomie 18 had, “een belangrijke chromosomale afwijking die onverenigbaar is met het leven op chromosoom achttien”. Onder de (bekende) post betuigde Nederland hun medeleven met John, waaronder Jeroen Kijk in de Vegte, Nikkie Plessen, Kelly Weeks, Monique Westenberg, Gerard Joling, William Rutten, Eddy Zoëy en Nicolette Kluijver. “In gedachten bij jullie”, schreef Maik de Boer ook.

Het was een bijzonder emotionele dag voor John en zijn familie, die meestal niet in het middelpunt van de belangstelling staan ​​en vaak op RTL zitten om over strafzaken te praten, zoals Taghi.

Lees verder

Economie

Familie Meiland kapot van verdriet door overlijden

Slecht nieuws voor Meilandjes: Bulldog Bommel bleek zo ziek dat hij niet meer gezond was. De familie moet de hond naar bed hebben gebracht, zoals te zien is in de aflevering van Chateau Meiland van vanavond.

Een deskundige heeft de hond grondig onderzocht. “Uit het onderzoek bleek dat zijn gewrichten, zijn knieën, het feit dat alles helemaal kapot was”, zei Martien bedroefd. Bommel voelde zich slecht, dus hij werd steeds agressiever en viel steeds meer mensen aan. Hij had pijn en was erg in de war, dus Erica, Maxime en Martien voelden zich genoodzaakt het dier te laten inslapen.

De vraag is dus: wat kan de familie doen ter nagedachtenis aan Bommel? Ze vinden een urn te treurig en begraven op de boerderij is geen optie: misschien moeten ze binnenkort verhuizen. Maar toen kreeg Maxime een idee. “ Kunnen we niet gewoon Bombel vormen? ”, ze stelde voor. “ Dat is een goed idee,’ antwoordde Martien. “ Dan kunnen we hem hier in de gang zetten en kan ik hem nog steeds aaien zonder bang te zijn dat hij me bijt. ”

Maxime Meiland

Martien deelde vanavond een foto van het dier op Instagram. “ Na jaren van plezier en angst hebben we voor jou besloten. We zijn verdrietig en blij. Je blijft voor altijd in onze Bommeltje harten! “, voegde hij eraan toe. De reality-tv-ster werd overspoeld met steunbetuigingen van de bekende Nederlanders. Onder meer Jan Versteegh, Viktor Brand en Wendy van Dijk wensen hem veel sterkte.

Lees verder

Economie

Ruud de Wild met spoed naar ziekenhuis na heftige bloeding

Ruud de Wild ligt weer in het ziekenhuis. De radio-dj mocht afgelopen weekend weer naar huis na een geslaagde darmresectie, maar is maandagmiddag per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn superieuren meldden het aan het ANP. Een week geleden maakte NPO Radio 2-dj bekend dat hij last heeft van darmkanker.

Volgens Shownieuws had zijn vriendin, Olcay Gulsen, meerdere complicaties en is De Wild uit voorzorg met een ambulance afgevoerd na hevig bloedverlies, meldt Shownieuws. rehabiliteren
Maandagochtend maakte Gulsen bekend dat haar vriend naar huis was teruggekeerd.

Radio-dj’s zullen er baat bij hebben na drie maanden revalidatie. Vorige week is De Wild voor het eerst geopereerd. Hij zei dat hij op tijd was.

Lees verder

Trending