Connect with us

Holland

Mondkap van stof lijkt voorbij: OMT adviseert medische mondmaskers binnen én buiten

Twee jaar na het uitbreken van de coronapandemie lijkt ook Nederland nu te gaan kiezen voor de professionele mondmaskers.  Iedereen vanaf 13 jaar wordt door het OMT geadviseerd binnen een medisch mondmasker te dragen.

Als het kabinet het advies van het Outbreak Management Team  van vanochtend overneemt, heeft het (zelfgemaakte) textiele mondmasker zijn langste tijd gehad. Het OMT vindt dat iedereen binnen een medisch mondneusmasker moet dragen, het zogenoemde chirurgische mondneusmasker (minstens type II). Deze beschermen beter tegen virusdeeltjes en verkleinen de kans op infectie of het doorgeven van het virus.

Opvallend is ook het advies om dezelfde maskers zelfs buiten te dragen op plekken waar afstand houden lastig is. Denk aan drukke winkelstraten, demonstraties, bij sportevenementen of op drukke markten.

OMT adviseert: vaker mondkapje op 
-In alle publieke binnenruimtes waar mensen van verschillende huishoudens bijeen komen (vanaf 13 jaar)
-Continu mondmaskergebruik wordt geadviseerd, ook wanneer iemand zit
-Hierbij doelt het OMT dus op het onderwijs, universiteiten en HBO en onderwijs in grotere groepen. Ook binnen-evenementen, horeca, culturele instellingen, bedrijven en kantoorruimtes vallen onder het advies
-Als het buiten te druk is – en anderhalve meter afstand houden lukt niet – wordt ook geadviseerd een mondmasker te dragen, zoals in winkelstraten, bij demonstraties, sportevenementen en drukke markten

Het OMT adviseert dus minstens type II chirurgische mondkapjes te gebruiken, maar die zijn op het oog soms amper te onderscheiden van de iets minder goed beschermende type I-kapjes

Lees verder

Holland

Video: Ali B verteld over “tegen meisjes liegen om in bed krijg verslaving”

Sinds afgelopen week ligt Ali B enorm onder vuur. Er zijn daarnaast verschillende aangiftes tegen hem gedaan, waaronder tegen verkrachting. Verschillende slachtoffers hebben openlijk gesproken over de handelingen van de rapper en coach van The Voice of Holland.

Ali B is al jaren actief jurylid bij The Voice of Holland en heeft ook deelgenomen als jurylid bij X Factor. Sinds een ruime week is de coach enorm in opspraak. Tim Hofman heeft zich enkele maanden geleden vastgebeten in het bizarre verhaal rondom The Voice of Holland waar onder meer Ali B beschuldigt wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting.
In de uitzending van Tim Hofman, BOOS, is Tim er ook bij wanneer één van de slachtoffers aangifte doet tegen de rapper. Inmiddels hebben zich meerdere slachtoffers gemeld bij de politie en lopen de aangiftes tegen Ali langzaam maar zeker flink op.

Ali B spreekt zich uit
Ali B heeft zich eerder al uitgesproken te hebben te kampen met verschillende verslavingen. Zo heeft de rapper onder meer een gok verslaving, een wiet verslaving en een verslaving om meiden in bed te krijgen, zo zegt hij zelf. Of hij ook hulp heeft gezocht of zoekende is, dat is niet bekend.

Na de spraakmakende uitzending is het overigens verdacht stil aan de kant van de mannen die beschuldigt worden hiervan. Het enige wat Ali B naar buiten heeft gebracht is dat het volgens hem niet klopt. Zijn exacte woorden waren:”Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen”.

Volgens de rapper is hij absoluut niet schuldig aan dit soort gedrag en herkent hij zichzelf ook niet in de aangiftes. Overigens heeft hij ook laten weten volledig mee te werken aan het onderzoek, dat er niet heel best voor hem uit lijkt te zien. Ali is inmiddels ontslagen bij RTL en houdt zich ook verdacht stil op social media.

Lees verder

Heftig

Katja Schuurman: ‘Had 180 aangiften van aanranding kunnen doen’

Katja Schuurman is naar eigen zeggen vaak slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De presentatrice en actrice had „tot nu toe zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding”, schrijft ze op Instagram in een reactie op de misstanden bij The voice of Holland. Dat deed ze echter niet. „Omdat ik dacht dat het normaal was. Dat het erbij hoorde. Dat -de meeste- mannen gewoon zo zijn.”

Katja roept vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt op van zich te laten horen. „Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan.”

De presentatrice benadrukt dat het nooit de schuld is van het slachtoffer. „Waarom je ook bent meegegaan, waar dan ook naartoe, hoe het heeft kunnen gebeuren: het is allemaal onderdeel van een blijkbaar -nog steeds- algemeen geaccepteerd narratief. Geaccepteerd en bijna vanzelfsprekend gedrag.”

Ook schrijft Katja dat de meeste mannen ’niet zo’ zijn, maar heeft een boodschap voor de heren die wel over grenzen zijn gegaan. „Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel. Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je? Laat in je hoofd voorbij komen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan. Wat voel je? Voel je íets? Voel je niks? Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want -tenzij je tè narcistisch bent- weet je precies wat onschuldig is en wat stiekem niet. En bedenk dan hoe je verder wilt.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Lees verder

Holland

Net binnen: “geluidsopname waarin Marco Borsato bekend dat hij minderjarig meisje betast”

Marco Borsato is lange tijd coach geweest bij The Voice Kids. Jarenlang heeft Marco deze rol vervuld en bekend is ook dat hij jaarlijks een barbecue organiseert waar iedereen die in zijn team zit, welkom is.

Maar sinds enkele maanden ligt Marco nogal onder vuur vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag en dit niet enkel bij meerderjarige, maar ook minderjarige meisjes. Er zijn inmiddels verschillende aangiftes tegen de zanger en coach.

Aanranding door Marco Borsato
Één van de oud-deelnemers, die tijdens haar deelname aan The Voice Kids enkel 13 jaar oud was, heeft in haar dagboek een uitgebreid stuk geschreven dat Marco haar betast zou hebben. Haar moeder heeft dit dagboek gevonden.

De moeder van het meisje is vervolgens met opname apparatuur en het dagboek van het meisje naar Marco gegaan om hem te confronteren. Marco heeft dit bevestigd, maar er is een angst om aangifte te doen. De ouders willen hun kinderen uit de media houden en zijn bang dat wanneer er aangifte gedaan wordt, dit uitgebreid uitgemeten gaat worden in de media.

BOOS
Afgelopen donderdag kwam de aflevering van BOOS online, waarin Tim Hofman het seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland aan het licht brengt. Hij spreekt hier met meerdere meiden en jonge vrouwen die door onder meer Marco zijn betast.

Er lopen inmiddels verschillende aangiftes tegen de zanger en RTL heeft per direct de samenwerkingen met de coach verbroken. Naast Marco, worden ook Ali B en Jeroen Rietbergen beschuldigt van onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag, aanranding en verkrachting.

De advocaat van Marco heeft laten weten niet te willen reageren op de aantijgingen of het programma. “Wij hebben met de heer Borsato afgesproken geen commentaar op de uitzending van BOOS te geven, ongeacht wat hierin is beweerd”, aldus advocaat Knoops. “Er is al genoeg ruis gecreëerd in deze zaak in het publieke domein, hetgeen een onafhankelijk en professioneel onderzoek kan belemmeren.”

@yasminaoulaidi #alib #boos ♬ original sound – yasminaoulaidi

Lees verder
Advertisement

Trending