Connect with us

Economie

RIVM spreekt van een derde golf: 19 procent meer besmettingen!

De afgelopen week zijn 29.977 mensen positief getest op corona. Dat meldt het RIVM. Dat is een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van de week ervoor.

Wel werden de afgelopen week veel meer testen afgenomen. Het RIVM heeft het vandaag voor het eerst over een derde golf van coronabesmettingen.

“Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden”, schrijft het RIVM vandaag.

“De hoogte van de golf hebben we zelf in de hand. Of het slechts een rimpeling is of een hoge golf wordt, dat moeten we zien”, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM tegen RTL Nieuws.

Het aantal positieve testen was vorige week 25.229. Deze week was dat dus flink hoger. Afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen, dat zijn meer testen in vergelijking met de winterse week daarvoor toen 190.153 mensen getest werden.

Versoepelingen

De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken.

Het RIVM stelt vast dat Nederland in ‘een kwetsbare positie’ zit. “Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen”, waarschuwt het instituut.

In de afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen op het virus, liefst 38 procent meer dan een week eerder.

Van die mensen kreeg 9,8 procent een positief testresultaat. Een week eerder was 11,5 procent van alle testen positief.

Kinderen

De toename was relatief het grootst onder kinderen van 0 tot 12 jaar. “Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten moeten deze kinderen zich laten testen”, verklaart het RIVM.

In absolute aantallen telt de jongste leeftijdsgroep wel nog altijd het laagste aantal coronabesmettingen.

Verspreiden virus

Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is net als vorige week net onder de 1.

Dat cijfer heeft het RIVM berekend voor de situatie op 5 februari. Voor de extra besmettelijke Britse variant, die volgens het instituut inmiddels de meest voorkomende is in Nederland, verschoof het getal nauwelijks: van 1,15 naar 1,14.

Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen aansteken.

Het RIVM benadrukt dat ‘veel besmettingen zijn voorkomen’ door de combinatie van de avondklok en het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag thuis te ontvangen. In totaal scheelt dat volgens berekeningen van het instituut zo’n 10 procent aan besmettingen.

Lees verder

Economie

Ilse de Lange is het helemaal zat…. ‘Mijn kinderwens gaat mensen geen zak aan’

Gaat de zo vaak door Ilse de Lange geuite kinderwens nog in vervulling? Of heeft Ilse op haar 43ste haar kinderwens opgegeven? Dat gaat niemand dus iets aan! De vraag of ze nog altijd moeder wil worden stelt ze niet op prijs. ‘Mijn kinderwens gaat mensen geen zak aan.’

Sinds Ilse de Lange tien jaar geleden in Marie Claire zei: “Het lijkt me fantastisch om kinderen te krijgen. Bart en ik hebben het er vaak over” en ook “Mijn oudere broers hebben allebei kinderen en bij hen zie ik hoe mooi dat is” is er geen interview met de zangeres waarin het onderwerp baby’s niet ter sprake komt. en dat is Ilse de lange

Tien jaar geleden was De Lange er zich ervan bewust dat ze haar kinderwens niet al te lang kon uitstellen. “Als ik ergens lees dat een vrouw van 38 of 39 een kind heeft gekregen, denk ik: gelukkig, ik heb nog een paar jaar. Maar je moet maar hopen dat het überhaupt lukt natuurlijk.”

En gelukt is het nog altijd niet wat maakt dat Ilse nog altijd kinderwensvragen krijgt. En dat is ze op haar 43ste goed zat. ‘Ja, ik vind het heel vervelend dat iedereen ineens denkt daarover te mogen beginnen. Dat gaat mensen namelijk geen zak aan. Ik ben best een open persoon, maar dit is zo’n onderwerp waarvan ik denk: mensen hoeven niet alles van mij te weten. Op mijn leeftijd moet je jezelf continu verantwoorden, dat is niet fijn. Ik vind het ook een onbehoorlijke vraag. Je weet niet wat er speelt in iemands leven, dus laat het lekker bij stellen zelf liggen.’

War er ook op dit moment mag spelen in het leven van de zangeres ze heeft met haar Bart een stabiele relatie. ‘Dat is ook zo, godzijdank, ik heb écht een heel fijne, stabiele relatie, al zo’n 21 jaar. Gedoe of drama hebben we eigenlijk nooit; ik ben daar heel blij om. Natuurlijk is er in elke relatie weleens wat en gaan ook wij door fases heen. Maar daaronder zit zo’n dikke bodem, dat geeft ontzettend veel rust. Ik heb al zo’n grillig bestaan in de muziek, dan is het fijn om thuis een stevig anker te hebben. Omdat Bart en ik praktisch altijd bij elkaar zijn, hebben we ook niet de kans om uit elkaar te groeien. Hij is zo’n groot onderdeel van alles wat reilt en zeilt in mijn leven, mijn carrière is ónze carrière.’

‘We zien écht elkaars kracht. Bart is mijn tegenpool en daardoor vullen we elkaar ontzettend goed aan. Waar ik de initiatiefrijke, doordenderende energiebal ben, is hij heel rustig. Hij heeft heel veel geduld, dat moet misschien ook wel met iemand zoals ik. Ik jaag hem soms een beetje op, dan zeg ik: ‘Je hebt nu genoeg uitgesteld, ga het eens doen.’ En hij kan juist weer tegen mij zeggen: ‘Slaap er nog eens een nachtje over.’ Dat werkt, dat hebben we in al die jaren samen wel bewezen. Als ik lang van huis ben, mis ik hem nog altijd, dat is ook een goed teken. Zonder hem is alles toch een stuk minder leuk, dan denk ik: wat saai!’

Het is wel man Bart die maakt dat Ilse enigszins terughoudend is op sociale media. ‘Ik praat vrij makkelijk over mijn gevoel, maar ik weet goed waar mijn grenzen liggen, zowel in interviews als op social media. Dat heeft ook te maken met de wensen van mijn omgeving. Bart zit er bijvoorbeeld helemaal niet op te wachten dat ik ons huis film of allerlei privédingen op Instagram gooi. Zo van: kijk eens hoe leuk, Bart is nu aan het koken. Dat vindt hij echt verschrikkelijk, dus daarin bewaak ik ook zijn privacy. Ik denk dat het gezond is om niet zomaar alles op straat te gooien,’ zegt ze in Viva waarin ze geïnterviewd wordt over haar nieuwe album.

Lees verder

Economie

Rob Jetten getroffen door ernstige hartproblemen

Nu nog D66-fractievoorzitter Rob Jetten (33) heeft hartproblemen. Zozeer zelfs dat hij een chip in zijn borst geïmplanteerd kreeg. Een geheim dat hij niet deelde met zijn vriend die wekenlang boos op hem bleef toen hij er achter kwam. ‘Hoe haal je het in je hoofd dat je dit niet met mij deelt!’

In het grote interview van dubbelinterview in de nieuwe LINDA.gaan cabaretier Eva Crutzen (33) en D66-fractievoorzitter Rob Jetten (33) met elkaar in gesprek. En dan blijkt dat D’66-voorman kwetsbaarheid tonen een heikel punt is voor Jetten. Hij vindt het soms zelfs lastig om zijn vriend in vertrouwen te nemen.

Zo ging hij een aantal jaar geleden tijdens het sporten een paar keer out. na onderzoek bleek het uiteindelijk een hartritmestoornis te zijn. “Dat zeg ik dan niet meteen tegen mijn vriend, Sjoerd. Pas na meerdere ziekenhuisbezoeken heb ik hem verteld dat ik iets aan mijn hart had en dat er een chip in mijn borstkast geïmplanteerd moest worden. Hij is wekenlang boos op mij geweest. ‘Hoe haal je het in je hoofd dat je dit niet met mij deelt!’”

“Als kind al wilde ik alles zelf doen. Een van mijn vrienden zegt dat het met mijn homoseksualiteit te maken heeft. Van jongs af aan voel je: ik pas niet helemaal in het juiste hokje, dus ik moet echt voor mezelf leren zorgen, anders ga ik het niet redden. Uit onderzoek blijkt dat dat ervoor kan zorgen dat je gaat hunkeren naar onafhankelijkheid.”

Ook in de politiek blijkt kwetsbaarheid tonen een heikel punt voor Jetten. Hij vertelt in Linda. dat hij de neiging heeft om dingen pas te delen als hij er zelf een oplossing voor heeft gevonden. Dat speelde ook in de eerste maanden van zijn fractievoorzitterschap. “Alle media-aandacht en oordelen waren zo heftig. Een halfjaar later sprak ik er met vrienden over en ontdekte ik dat ik mijn werk op deze manier niet meer zo leuk vond. Ik verkrampte en herkende mezelf niet op beeld. Vanaf dat moment heb ik de knop omgezet. Ik ben me bijvoorbeeld anders gaan kleden. Allemaal kleine veranderingen om er een beetje kwetsbaarheid in terug te brengen, en om het vol te kunnen houden.”

Lees verder

Economie

Gordon wilt iets achterlaten op aarde: ‘Een kind zou mijn redding kunnen zijn’

Gordon wil iets achterlaten op aarde als hij sterft. En dan bedoeld de zanger geen plaat, maar een kind door hemzelf verwekt… “Als het zo moet zijn dat ik nog vader mag worden, dan zou ik dat heel leuk vinden. Ik sluit het niet uit. (…) Ik denk dat het wel eens mijn redding kunnen zijn.”

Gordon (52) heeft zich alten interviewen door Robbert Rodenburg (22) voor zijn YouTube-serie ‘Open Kaart’. En wat blijkt: Gordon wil een kind om iets achter te laten na zijn dood. Het is overigens niet voor het eerst dat Gordon zijn kinderwens uit. Twee jaar geleden had het zelfs niet veel gescheeld of de zanger was vader geworden. “De afgelopen jaren heb ik er steeds vaker over nagedacht. Ik heb twee jaar geleden zelfs een draagmoeder gevonden, maar dat heb ik afgeblazen, omdat ik vond dat mijn leven er niet geschikt voor was. Nu is dat een heel ander verhaal.”

“Het feit dat ik straks deze aarde ga verlaten en niks achterlaat vind ik wel een harde gedachte. (…) Als het zo moet zijn dat ik nog vader mag worden, dan zou ik dat heel leuk vinden. Ik sluit het niet uit. (…) Ik denk dat het wel eens mijn redding kunnen zijn. Dan word je je bewust van het feit dat de onvoorwaardelijke liefde toch echt bij je kind ligt en niet bij iemand anders.”

Gordon sluit dan ook een nieuwe relatie niet uit. “Ik zou het leuk vinden, maar het heeft geen prioriteit. Elke man was de liefde van mijn leven.Als het me overkomt zou ik het heel leuk vinden. Als ik ouders van kinderen spreek, dan zeggen ze allemaal dat een kind het mooiste op de wereld is. (…) Als het zo mocht zijn, dan is het meer dan welkom.”

Gordon zegt wel dat hij geen jonge mannen meer wil: “Liever niet meer onder de 30 jaar. Maar ik heb nu wel een hele leuke jongen uit Kaapstad die ik heel leuk vind.”

 

Lees verder

Trending