Connect with us

Nieuwste

Zoveel minuten hardlopen is dus al genoeg om gezondheidswinst te boeken

Hardlopen is in ons land één van de meest populaire sporten. Maar om écht gezondheidswinst uit deze sport te halen, hoef je niet eens zo heel veel (of heel hard) te hollen. Onderzoekers stellen namelijk dat je het risico op vroegtijdig overlijden al verlaagt door één keer in de week een klein uurtje te gaan hardlopen.

Goed voor de gezondheid
Dat het goed voor je gezondheid is, om te bewegen is algemeen bekend. Onderzoekers van de Victoria Universiteit in Melbourne stellen nu dat je met 50 minuten per week matig intensief hardlopen evenveel gezondheidswinst boekt als een dagelijkse hardloper. De sport zou bovendien meer gezondheidswinst opleveren, dan wandelen of fietsen.

Effect van hardlopen op gezondheid
De Australische wetenschappers maakten een analyse van veertien onderzoeken naar het effect van hardlopen op de gezondheid. Hieruit bleek dat bij hardlopers het risico op vroegtijdige sterfte met 25 procent afnam. Mensen die deze sport beoefenen hebben 30 procent minder kans op het krijgen van hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker. Of je nou veel of weinig sport, maakt daarbij volgens de onderzoekers niet uit. De cijfers liepen niet op bij mensen die vaker dan één keer per week hardlopen.

Vaak intensief sporten
Volgens de onderzoekers gaat je gezondheid er flink op vooruit als je minimaal 50 minuten per week hardloopt. De wetenschappers stellen bovendien dat de snelheid daarbij niet zoveel uitmaakt. Een drafje van 8 kilometer per uur is net zo gezond als een sprintje van 13 kilometer per uur. Sterker nog; wie te vaak intensief sport verhoogt daarmee het risico op vroegtijdige sterfte. “De trend is dat intensief sporten steeds populairder wordt. Maar heel veel sporten is dus niet altijd beter voor je gezondheid. Zeker bij de wat ouderen, bij wie het herstelvermogen minder goed is”, zegt inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc. De fysioloog is zelf overigens niet bij het onderzoek betrokken.

Wandelen en fietsen helpt ook
Hoewel het al goed is om af en toe te gaan wandelen of fietsen, blijkt uit het onderzoek van de Australischer wetenschappers dat hardlopen nét iets voordeliger is. Wanneer je wekelijks een uur fietst of wandelt verlaag je het risico op overlijden met tien procent. Naarmate je intensiever wandelt of fietst, neemt dit percentage (in tegenstelling tot intensiever hardlopen) wel iets toe.

Bron| Volkskrant, Margriet Beeld| iStock

Lees verder

Nieuwste

Zien: Ilse de Lange verbluft fans met gewaagde foto in doorschijnend pakje

Veel artiesten trekken alles uit de kast om de aandacht te krijgen. Of de aandacht nu positief is of negatief, dat blijkt voor de meeste niet uit te maken. Als er maar geld over de toonbank komt rollen. Kijk maar eens naar Famke Louise en Fabiola, twee “zangeressen” die ontzettend veel kritiek krijgen. Ze plaatsen om de haverklap gewaagde kiekjes én zijn ontzettend “succesvol”.

Ze worden in ieder geval meer geboekt dan je zou denken en daar vangen ze heel wat centen mee. Reden genoeg voor sommige mensen om zich goed uit te sloven op social media. Maar een gewaardeerde zangeres als Ilse DeLange, die zie je dit soort stunt niet snel uithalen. Maar soms weet ze toch verrassend uit de hoek te komen!

Ilse DeLange verbaast volgers met kiekje
We krijgen namelijk vrijwel nóóit een smakelijk kiekje te zien van deze zangeres. In ieder geval niet zoals we ze kennen van Famke en Fabiola. Dat heeft Ilse natuurlijk ook niet nodig, maar zo nu en dan weet ze ons toch even te verbazen:

Lees verder

Nieuwste

Arrogant meisje zorgt voor zeer gênant betaalmoment in First Dates

In First Dates is het na afloop van de date altijd heerlijk om te zien hoe het betaalmoment verloopt. Logischer wijs betaalt ieder de helft, behalve wanneer één van de twee er écht op staat om te betalen. Traditioneel gezien betalen mannen vaker de rekening, maar dat is natuurlijk een beetje ouderwets. Steeds vaker zien we vrouwen die bijvoorbeeld erop staan ook mee te betalen of om zelfs de gehele rekening op zich te nemen.

Behalve de 29-jarige kunstenares die we gisteren voorbij zagen komen. Ze laat eerst nog even weten waarom ze in haar studententijd zoveel op date ging: “Dat was gratis eten. Voor alle Tinder-dates die nu kijken: I’m sorry.”

First Dates Daniëlle wil niet betalen
Maar ze heeft bij haar date Tomas aan het verkeerde adres. Ze komt eerst nog met de bizarre opmerking: “Ik ga ‘m sowieso niet betalen. Ik vind dat splitten van een rekening echt f*cking walgelijk gewoon.” Tomas is absoluut niet van plan om haar deel te betalen en klaarblijkelijk wil ze zelf ook niet de gehele rekening op zich nemen. Ze moet er toch aan geloven om haar deel van de rekening te betalen. Heerlijk!

Lees verder

Nieuwste

Voormalig GTST-actrice Robin Martens kent zo te zien weinig schaamte

Waar jij en ik tijdens deze quarantaine waarschijnlijk de hele dag binnen zitten, Netflix kijken en onszelf volstoppen met chips en chocolade. Daar zijn er ook mensen die juist fanatiek door blijven trainen.

Neem nou voormalig GTST lekkertje Robin Martens. De actrice is flink aan het hardlopen geslagen. Op Instagram deelt ze trots het resultaat van de afgelopen weken. Ze plaatst een reeks foto’s gemaakt in haar ondergoed. Op de foto’s is de voor-, zij- en achterkant van haar lichaam te bewonderen.

Robin Martens showt killerbody
“Veel hardgelopen deze periode. Wat doen jullie qua sporten ?”, vraagt ze haar volgers. “Lekker afgetraind!”, reageert een van de volgers van Robin. Iemand anders vraagt zich af hoe Robin er bijloopt als ze hardloopt: “Is dit je hardloopoutfit?”

Lees verder

Trending