Connect with us

Verhalen

RIVM: Coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater

In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Loon op Zand is het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het virus in de ontlasting, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.

Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. ,,Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.” Volgens het RIVM lopen zij geen risico als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften.

Onderzoek

Op 17 februari deed het RIVM een onderzoek in het afvalwater bij Schiphol. De eerste twee weken werd het coronavirus niet aangetroffen in deze monsters, maar in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart werd het virus wel gevonden. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus”, laat het RIVM weten.

Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg getest. Op die dagen is genetisch materiaal van het virus gevonden. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari.

Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand, waar de eerste gerapporteerde Covid-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het coronavirus niet aangetroffen, maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.

Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.

Kraanwater veilig?

Voordat water uit de kraan komt, wordt het meerdere keren gezuiverd. In eerste instantie komt rioolwater binnen bij een waterzuiveringsinstallatie zoals die in Kaatsheuvel. In het binnenkomende water is het coronavirus aangetroffen, maar bij het verlaten niet meer. Dat laat de Unie van Waterschappen weten.

Het gezuiverde water wordt in oppervlaktewater geloosd, waarna een bedrijf als Brabant Water het bij een tweede proces met strikte eisen zuivert. ,,Er is geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het Brabants drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen”, laat Brabant Water weten.

Brabant Water maakt drinkwater van grondwater. Het diepe grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiënevoorschriften zorgen dat het drinkwater goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen, zoals het coronavirus. ,,Het drinkwater is veilig.”

Volgens de Unie van Waterschappen is er geen extra risico voor omwonenden in Kaatsheuvel. ,,In het water dat de rioolzuiveringsinstallatie verlaat is geen coronavirus aangetroffen. Natuurlijk moet je niet gaan zwemmen of je hond in het water laten spelen waar het water geloosd wordt, maar dat is nu niet anders dan voorheen.”

Bron: AD

Lees verder

Verhalen

Let op: Zo weet je of je besmet bent met het coronavirus! (symptomen)

De afgelopen dagen heeft het coronavirus het wereldnieuws gedomineerd.

Vanochtend kwam naar buiten dat het aantal besmettingen binnen één dag met 1459 gevallen is gestegen. Wereldwijd zijn er nu minimaal 6000 mensen besmet met het virus en meer dan honderd mensen aan overleden.

Langzaamaan duiken er op verschillende plekken in de wereld mensen op, die besmet blijken te zijn met het virus.

Zo is gisteren naar buiten gekomen dat Europa inmiddels is bereikt, aangezien er in Duitsland drie mensen besmet zijn geraakt met het virus.

Overdraagbaarheid:
De man in Duitsland bij wie het virus is geconstateerd heeft het virus gekregen van zijn Chinese collega. Maar volgens experts is het virus oorspronkelijk afkomstig van dieren.

Zo zouden experts uit China maar ook wetenschappers van onze eigen Universiteit Utrecht er nu vrijwel zeker van zijn dat het virus afkomstig is van vleermuizen.

Verder zou het virus moeilijk kunnen overleven buiten het lichaam. Je loopt dus geen risico als je pakketjes uit China besteld.

Symptomen
De volgende symptomen van het coronavirus zijn inmiddels bekend:

Mensen die besmet zijn met het virus krijgen vooral last van koorts en hoesten. Ook ademhalingsproblemen zijn een symptoom en het virus kan uiteindelijk leiden tot levensbedreigende luchtinfecties.

De meeste mensen die tot nu toe zijn overleden aan het virus, stierven aan de gevolgen van een longontsteking veroorzaakt door het virus.

Als je eenmaal besmet bent met het virus zouden de symptomen zich binnen 2 dagen en 2 weken uiten.

BEKIJK ONDERSTAANDE VIDEO OM TE BEGRIJPEN HOE HET VIRUS TOESLAAT

Lees verder

Verhalen

Waarom je tijdens het rijden nooit je hand op de versnellingspook moet leggen

Het is voor veel mensen een gewoonte om tijdens het rijden alvast hun hand op de versnellingspook te leggen. Toch kun je dit maar beter niet meer doen.

Het lijkt onschuldig, maar deze handeling kan voor extra slijtage zorgen.

Duur grapje
Door je hand op de versnellingspook te leggen tijdens het rijden, kan de zogenoemde schakelvork van de bank tegen draaiende onderdelen van de bak komen drukken. Dit zorgt voor extra slijtage aan de tandwielen van de transmissie, waardoor je versnellingsbak sneller toe is aan vervanging. En dat is een duur grapje: een nieuwe versnellingsbak kan al gauw 1200 euro kosten.

Het advies om tijdens het rijden niet je hand op de pook te leggen, is terug te vinden in de instructieboekjes van een groot aantal auto’s. Bovendien is het een stuk veiliger om beide handen aan het stuur te houden.

Stoplicht
Ook kun je maar beter niet de hele tijd met je voet op het koppelingspedaal rijden en zet je auto voor een rood stoplicht altijd in z’n vrij, zodat je de koppeling los kunt laten. Het ingedrukt houden van de koppeling zorgt namelijk voor constante frictie tussen de koppeling en transmissie, waardoor beide onderdelen eerder slijten.

Dus als je wilt dat je versnellingsbak langer meegaat, is het belangrijk om niet meer met je hand op de pook te rijden en je koppeling los te laten wanneer je wacht tot het stoplicht op groen springt.

Bron: AD

Lees verder

Verhalen

Smeerpijp in First Dates laat dus weten wat hij van zijn date verwacht!

In First Dates komen we behoorlijk opmerkelijke types tegen. Soms komen er koppels uit voort zoals Giel Beelen dat voor elkaar heeft gekregen. Maar nog vaker word er minstens één van de twee wel afgewezen aan het einde. Vaak komt dat omdat de twee toch niet zo goed bij elkaar passen. De volgende date is behoorlijk direct in het vertellen waar hij naar op zoek is in een date. Voor de zekerheid vraagt de dame aan de andere kant nog even naar wat hij in een date zoekt. En dat maakt hij toch wel meer dan duidelijk, en dat zonder woorden!

First Dates meneer zoekt het onder tafel
Meneer is blijkbaar niet opzoek naar een goede klik of een mooi innerlijk. Bij de vraag naar waar hij naar opzoek is in een vrouw laat hij namelijk gelijk weten wat hij daar komt doen:

Lees verder

Trending