Connect with us

Nieuwste

Aha! Dít zijn die doorzichtige sliertjes in je oog die je soms ziet

Heb jij het wel eens gehad? Je kijkt naar een blauwe lucht of een effen achtergrond en ziet allemaal doorzichtige sliertjes. Wat zijn dit voor sliertjes in je oog? En belangrijker: kan het kwaad?

Redacteur Eva van Libelle zocht het uit.

Doorzichtige wurmpjes
Zelf viel het me al jaren op. Ik zag allemaal ‘doorzichtige wurmpjes’, zoals ik het zelf noemde. Als ik anderen erover vertelde, waren er altijd heel duidelijk 2 soorten reacties. Ten eerste waren er mensen die precies wisten waar ik het over had en het zelf ook zagen. Maar ook een aantal mensen verklaarde me voor gek en verzekerde me dat dit foute boel was.

Floaters
Voor degenen die me hierin herkennen heb ik goed nieuws: je kunt opgelucht ademhalen. Ik ging in gesprek met oogarts Peter van Etten en die verzekerde me: dit is niets ergs. Sterker nog. Bijna iedereen heeft wel een paar van deze sliertjes, die officieel ‘floaters’ heten. Alleen veel mensen zien ze simpelweg niet bij zichzelf omdat ze niet precies weten waar ze naar moeten kijken.

Eiwit
Maar waar komen die sliertjes nou vandaan? Peter van Etten legde het me uit: “Onze ogen zijn gevuld met glasvocht”, vertelde hij. “Dat vocht bestaat voor 98% uit water en 2% uit eiwitten (collageen), die het vocht wat steviger moeten maken.” Het eiwit heeft de neiging om samen te klonteren. Hierdoor ontstaan er kleine ophopingen van collageen in het oog. “Wanneer je ergens naar kijkt, zie je de schaduwen van die vertroebelingen in het glasvocht door je lens heen. Het lijkt dan alsof je allemaal doorzichtige sliertjes in de lucht ziet. Dat zijn gewoon samenklonteringen in je oog”, aldus Van Etten.

Niet schadelijk
Naast dat het vervelend kan zijn, is de floater zelf niet schadelijk voor het oog. Wel kan het op den duur hinderlijk worden als je te veel floaters krijgt. Want hoe ouder we worden, hoe meer het eiwit in ons oog geneigd is om aan elkaar te blijven kleven. Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment meer van dit soort sliertjes krijgt en je je eraan gaat ergeren. Zeker boven de 60 kan dat lastig worden. Op deze leeftijd krijgen mensen namelijk geregeld last van glasvocht dat loskomt van het netvlies. Door deze ‘achterste glasvochtloslating’ kan in plaats van sliertjes, een grote ring ontstaan. Dit noemen we de ring van Weiss. “Mensen die hier last van hebben zien geen schaduwen van kleine sliertjes meer, maar een grote ring”, vertelt Van Etten. “Dat kan wel heel vervelend zijn.” Na verloop van tijd daalt deze klontering in je oog en zul je er geen last meer van hebben. Wel is er een kleine kans bij deze achterste glasvochtloslating dat het netvlies aan de randen mee scheurt. Dit kan leiden tot netvliesloslating. Het is in dit geval dan ook verstandig om wel even langs te gaan bij een optometrist of oogarts.

Risicovol
Het kan goed zijn dat je problemen niet zorgwekkend zijn, maar je toch veel last hebt van de floaters of de ring van Weiss. Als dat het geval is kun je de collageenklonten laten weg laseren of middels een operatie laten verwijderen. “Maar liever doe je dat niet”, zegt Van Etten. “Zo’n operatie is erg risicovol.” Het is dan ook goed om jezelf het volgende af te vragen: is het zien van de sliertjes of ring vervelender dan eventuele gevolgen die de operatie kan hebben? Zo nee, lekker laten. Met een mislukte operatie ben je verder van huis dan met een paar sliertjes.

Afleiding zoeken
Helaas is er geen andere manier om er vanaf te komen. Volgens Van Etten is het de kunst om jezelf af te leiden en niet je aandacht te focussen op deze vertroebelingen. “Zodra je er echt op gaat letten, krijg je er last van”, vertelt hij. “Maar zolang je kunt accepteren dat je die floaters nou eenmaal ziet, en er verder geen aandacht aan besteedt, valt er prima mee te leven.”

Bron: Libelle Beeld: iStock.

Lees verder

Nieuwste

André van der Toorn verlaten door geliefde na diagnose kanker

André van der Toorn heeft de strijd tegen lymfeklier- en botkanker gewonnen. ‘Maar de angst blijft. Als ik nu pijn in mijn arm heb, denk ik: het is kanker,’ vertelt de Wegmisbruikers-presentator aan Story. Ook vertelt André openhartig over de breuk met zijn partner, die tijdens het ziekteproces plaatsvond. ‘Ik heb zo moeten overleven.’

André van der Toorn kreeg in 2017 te horen dat hij ernstig ziek was. ‘Lymfeklier- en botkanker, dat is letterlijk een klap in je gezicht,’ vertelt de Wegmisbruikers-presentator aan Story.

Vechten
Een loodzware tijd, waarin André de zwaarst mogelijke chemokuren moest onderaan, volgde. ‘Misschien is een zware griep en dan maal honderd wel de beste omschrijving,’ vertelde André eerder. Tijdens zijn ziekte werd André na een relatie van twintig jaar verlaten door zijn partner Anne-Marie. Een nieuwe klap voor hem, maar hij bleef vechten voor zijn leven en overwon zijn ziekte. Dat André genezen is verklaard, betekent niet dat hij alweer de oude is. ‘Ik ondervind nog steeds de gevolgen van mijn ziekte. Vroeger kon ik erg lange dagen maken, het kon niet op. Nu niet meer.’

Breuk
Na de breuk met Anne-Marie is er geen vrouw meer in het leven van André geweest. ‘Mijn liefdesleven bevindt zich op het nulpunt,’ zegt André. ‘Daar staat mijn hoofd totaal niet naar. Het zit ook niet in mijn systeem. Ik heb zo moeten overleven, dat is heel heftig geweest. Met allemaal gedoe en het feit dat mijn vrouw bij me wegging. Ik lag toen zo op de grond.’ Ondanks de pijnlijke wijze waarop de relatie van André en Anne-Marie werd beëindigd, hebben de twee nog wel steeds contact. ‘We delen het co-ouderschap. Ik vind het niet leuk wat er is gebeurd, maar ik vind dat we het zo goed mogelijk met elkaar moeten regelen.’

Lees verder

Nieuwste

Openbare school doet ‘carnaval’ in de ban.

Carnaval mag niet meer, het is nu ‘verkleedfeest’.

Een basisschool in Zevenaar nam de beslissing om de term ‘carnaval’ niet langer te gebruiken en het vanaf nu gewoon verkleedfeest te noemen.

Het IKC Carrousel is namelijk een openbare school en daarom zou de gebruikelijke naam van het katholieke feest niet gepast zijn. Dat meldt De Telegraaf.

Het initiatief voor de naamsverandering ging uit van de oudervereniging. Een van de ouders legde uit aan de Gelderlander: “De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen.”

Directrice Petra van den Brink lichtte de beslissing toe: “Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet. Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

Uiteraard heet ook de lokale carnavalsprins zo zijn mening over het onderwerp. Eric Boschman verklaarde: “Carnaval of verkleedfeest, het is uiteindelijk maar een naam. Ik ben allang blij dat de school het nog viert. Het is gewoon een hartstikke leuk feest, ongeacht religieuze achtergrond.

Lees verder

Nieuwste

Marco Borsato zoekt keihard contact op met deze bloedmooie ex!

Marco Borsato is de afgelopen maanden flink vaak in het nieuws geweest. Naast het feit dat zijn carrière weer gigantisch in de lift zit door nieuwe samenwerkingen met opkomende artiesten zijn er ook downs geweest. Hij heeft bijvoorbeeld een nummer uitgebracht met Snelle en Davina Michelle welke beide gigantische hits werden. Maar ook zijn privéleven kwam onder de loep te liggen. Weekblad Story heeft nogal opvallende titels op voor voorkant van hun nieuwe blad staan. Betreft de relatie van de zanger met zijn vrouw staat er bijvoorbeeld: “Borsato-huwelijk niet meer te redden”. Daaronder staat beschreven dat hij de band met zijn eerste liefde Denise weer aan zou halen.

Zoekt Marco Borsato contact met Denise?
Voordat de zanger bij Leontine terecht kwam, waarmee het na 23 jaar is afgelopen, was daar Denise Broekhof. De relatie zou destijds uit gegaan zijn omdat Denise vreemd zou zijn gegaan. Ze trouwde vervolgens met Arjan Boon. Wat waar is van deze geruchten moet nog maar blijken. Dit is haar vandaag de dag:

#maggs Mirella van Dam@Edith Dekker Natasja Van Der Woude

Publiée par Denise Boekhoff sur Mardi 4 septembre 2018

Publiée par Denise Boekhoff sur Lundi 22 juillet 2019

Helena Hart @hetarsenaal

Publiée par Denise Boekhoff sur Lundi 20 janvier 2020

Lees verder

Trending