Connect with us

Nieuwste

Laten we hulde brengen aan de man die 669 kinderen redde van de Holocaust.

Deze held mag nooit vergeten worden!

Nicholas Winton werd in 1909 geboren in Londen. Zijn moeder en vader waren Joods en waren twee jaar eerder naar Engeland verhuisd. Ze veranderden hun Duits-Joodse naam Wertheim in Winton in een poging om te integreren, en ze lieten Nicholas ook christelijk dopen. In de winter van 1938 wilde Nicholas Winton, die als aandelenbroker werkte, op skivakantie naar Zwitserland. In plaats daarvan veranderde hij van gedachte en trok naar Praag, waar hij een man genaamd Martin Blake ontmoette, die hem om hulp vroeg. Op dat moment kon hij niet vermoeden dat hij tot op vandaag als een held gevierd zou worden!

Na Kristalnacht – een vreselijke dag in november 1938 toen de Nazi’s Joodse mensen en eigendommen begonnen aan te vallen – nam het Verenigd Koninkrijk een maatregel om Joodse vluchtelingen jonger dan 17 jaar op te vangen. Ze gaven hen onderdak en een garantie van 50 Britse pond om te verzekeren dat ze later zouden terugkeren naar Duitsland of hun eigen land.

Een mooi gebaar, maar zeker niet eenvoudig voor een kind.

Het is precies hier waar Sir Winton komt kijken (en zijn moeder!). Rond Kerstmis 1938 besliste Winton om niet op vakantie te gaan in Zwitserland, zoals de meeste van zijn bankiersvrienden, maar hij besliste om naar Praag te gaan om daar een vluchtelingensysteem op te zetten voor Joodse kinderen die gevaar liepen voor de Nazi’s.

Dat deed hij aan deze eettafel in een hotel:

Wij en zijn moeder redden 669 kinderen.

Sir Winton en zijn moeder gebruikten het systeem om zoveel mogelijk kinderen onderdak te geven in hotels en bij gezinnen. De meesten onder hen verloren hun ouders en grootouders in Auschwitz en andere concentratiekampen.

We spoelen even verder naar 1988.

Sir Winton werd uitgenodigd in een BBC show genaamd “That’s Life”. Hij zat in het publiek en dan BAM! De gastheer van de show vroeg een eenvoudige vraag: “Is er iemand in het publiek die zijn leven aan Nicholas Winton te danken heeft?

Al de kinderen die hij 50 jaar geleden had gered, zaten gewoon naast hem in het publiek

Winton overleed in 2015 op de gezegende leeftijd van 106

Ze zeggen altijd dat we de slechte dingen nooit mogen vergeten om te vermijden dat ze opnieuw zouden gebeuren. Maar we mogen evenmin NOOIT de goede dingen vergeten. Zoals deze moedige man die 669 kinderen van de Nazi’s redde.

Lees verder

Nieuwste

André van der Toorn verlaten door geliefde na diagnose kanker

André van der Toorn heeft de strijd tegen lymfeklier- en botkanker gewonnen. ‘Maar de angst blijft. Als ik nu pijn in mijn arm heb, denk ik: het is kanker,’ vertelt de Wegmisbruikers-presentator aan Story. Ook vertelt André openhartig over de breuk met zijn partner, die tijdens het ziekteproces plaatsvond. ‘Ik heb zo moeten overleven.’

André van der Toorn kreeg in 2017 te horen dat hij ernstig ziek was. ‘Lymfeklier- en botkanker, dat is letterlijk een klap in je gezicht,’ vertelt de Wegmisbruikers-presentator aan Story.

Vechten
Een loodzware tijd, waarin André de zwaarst mogelijke chemokuren moest onderaan, volgde. ‘Misschien is een zware griep en dan maal honderd wel de beste omschrijving,’ vertelde André eerder. Tijdens zijn ziekte werd André na een relatie van twintig jaar verlaten door zijn partner Anne-Marie. Een nieuwe klap voor hem, maar hij bleef vechten voor zijn leven en overwon zijn ziekte. Dat André genezen is verklaard, betekent niet dat hij alweer de oude is. ‘Ik ondervind nog steeds de gevolgen van mijn ziekte. Vroeger kon ik erg lange dagen maken, het kon niet op. Nu niet meer.’

Breuk
Na de breuk met Anne-Marie is er geen vrouw meer in het leven van André geweest. ‘Mijn liefdesleven bevindt zich op het nulpunt,’ zegt André. ‘Daar staat mijn hoofd totaal niet naar. Het zit ook niet in mijn systeem. Ik heb zo moeten overleven, dat is heel heftig geweest. Met allemaal gedoe en het feit dat mijn vrouw bij me wegging. Ik lag toen zo op de grond.’ Ondanks de pijnlijke wijze waarop de relatie van André en Anne-Marie werd beëindigd, hebben de twee nog wel steeds contact. ‘We delen het co-ouderschap. Ik vind het niet leuk wat er is gebeurd, maar ik vind dat we het zo goed mogelijk met elkaar moeten regelen.’

Lees verder

Nieuwste

Openbare school doet ‘carnaval’ in de ban.

Carnaval mag niet meer, het is nu ‘verkleedfeest’.

Een basisschool in Zevenaar nam de beslissing om de term ‘carnaval’ niet langer te gebruiken en het vanaf nu gewoon verkleedfeest te noemen.

Het IKC Carrousel is namelijk een openbare school en daarom zou de gebruikelijke naam van het katholieke feest niet gepast zijn. Dat meldt De Telegraaf.

Het initiatief voor de naamsverandering ging uit van de oudervereniging. Een van de ouders legde uit aan de Gelderlander: “De Carrousel is een openbare basisschool waar we geen bepaald geloof willen aanhangen.”

Directrice Petra van den Brink lichtte de beslissing toe: “Onze samenleving is op christelijke waarden gebaseerd, ongeacht of je daarin gelooft of niet. Maar wij zijn een openbare school. Dus we doen mee met de traditie, maar geven het wel een andere naam.”

Uiteraard heet ook de lokale carnavalsprins zo zijn mening over het onderwerp. Eric Boschman verklaarde: “Carnaval of verkleedfeest, het is uiteindelijk maar een naam. Ik ben allang blij dat de school het nog viert. Het is gewoon een hartstikke leuk feest, ongeacht religieuze achtergrond.

Lees verder

Nieuwste

Marco Borsato zoekt keihard contact op met deze bloedmooie ex!

Marco Borsato is de afgelopen maanden flink vaak in het nieuws geweest. Naast het feit dat zijn carrière weer gigantisch in de lift zit door nieuwe samenwerkingen met opkomende artiesten zijn er ook downs geweest. Hij heeft bijvoorbeeld een nummer uitgebracht met Snelle en Davina Michelle welke beide gigantische hits werden. Maar ook zijn privéleven kwam onder de loep te liggen. Weekblad Story heeft nogal opvallende titels op voor voorkant van hun nieuwe blad staan. Betreft de relatie van de zanger met zijn vrouw staat er bijvoorbeeld: “Borsato-huwelijk niet meer te redden”. Daaronder staat beschreven dat hij de band met zijn eerste liefde Denise weer aan zou halen.

Zoekt Marco Borsato contact met Denise?
Voordat de zanger bij Leontine terecht kwam, waarmee het na 23 jaar is afgelopen, was daar Denise Broekhof. De relatie zou destijds uit gegaan zijn omdat Denise vreemd zou zijn gegaan. Ze trouwde vervolgens met Arjan Boon. Wat waar is van deze geruchten moet nog maar blijken. Dit is haar vandaag de dag:

#maggs Mirella van Dam@Edith Dekker Natasja Van Der Woude

Publiée par Denise Boekhoff sur Mardi 4 septembre 2018

Publiée par Denise Boekhoff sur Lundi 22 juillet 2019

Helena Hart @hetarsenaal

Publiée par Denise Boekhoff sur Lundi 20 janvier 2020

Lees verder

Trending